Goedkoop geneesmiddel voor hemofilie kan dood bloeden bij ongevallen voorkomen

Goedkoop geneesmiddel voor hemofilie kan dood bloeden bij ongevallen voorkomen

Tranexamic wordt al gebruikt om bloeden bij hemofiliepatiënten te controleren

Een goedkoop geneesmiddel voor de behandeling van hemofilie kan het doodbloeden van patiënten bij ongevallen voorkomen, zo blijkt uit recent onderzoek. Het zou minstens gaan om 100.000 mensen per jaar die gered kunnen worden. Tranexamic, zoals de naam van het geneesmiddel luidt, wordt al gebruikt om bloeden bij hemofiliepatiënten te controleren.

Ook vrouwen die ongewoon hevig bloeden bij de menstruatie worden met tranexamic behandeld. Het medicijn was nooit voordien getest voor de behandeling van slachtoffers van gevallen, maar de resultaten van de eerste testen op dat vlak zijn bijzonder veelbelovend. Dokters maken zich wel enigszins zorgen over de neveneffecten van een behandeling met tranexamic, want het medicijn zou de risico's op hartaanvallen, tromboses en andere complicaties als gevolg van de vorming van bloedklonters met zich meebrengen.

De resultaten over de testen met tranexamic werden in het medisch tijdschrift Lancet gepubliceerd. Het medicijn werd via twee injecties toegedoend aan patiënten die zwaar bloedden als gevolg van een ongeval. Het aantal sterfgevallen bleek met 10% te zijn gedaald in vergelijking met een placebo, zo bleek uit de resultaten van de testen. Bijkomend aandachtspunt is dat tranexamic een generisch geneesmiddel is, wat maakt dat een goedkoop geneesmiddel is.

Ian Roberts, hoofd van het researchteam aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine, spreekt van een goedkope manier om levens te reddden. De studie rond tranexamic werd gefinancierd door het National Institute for Health Research in Londen. Pfizer Inc., dat een versie van tranexamic verkoopt onder de merknaam Cyklokapron, maakt het tranexamic zuur aan in zijn fabriek in het Britse Sandwich.

Syndicatie