Hoe omgaan met incontinentie op het werk?

Hoe omgaan met incontinentie op het werk?

De juiste strategie kan de problemen met incontinentie op het werk tot een minimum beperken

Lange meetings en business lunches, het zijn nachtmerries voor al wie aan incontinentie lijdt. Hoe ga ik om met incontinentie op het werk?, is een veelgestelde vraag. De juiste strategie kan de problemen met incontinentie op het werk tot een minimum beperken. Het alternatief valt zeker niet aan te raden: hoe moet regelmatig naar het wc wanneer u bij klanten bent, uw bureau is verlaten telkens wanneer uw baas langs komt of – erger nog – de donkere vlekken uw kleding verraden met welke problemen u af te rekenen hebt.

Incontinentie is een hoogst persoonlijk probleem, dat u liever op uw eentje aanpakt. Hoe kan u voorkomen dat er problemen met urineverlies opduiken? May Wakamatsu, hoofd van Vincent Urogynecology bij het Massachusetts General Hospital in Boston, is van mening dat het belangrijk is dat over het probleem gesproken wordt. Verzwijgen van het probleem heeft geen enkele zin, voorkomen is eens te meer beter dan genezen. Voorkomen van kleine ongevallen – inclusief vochtvlekken – vergt echter enige planning. Bovendien moet u over de juiste producten kunnen beschikken.

De juiste strategie voor het voorkomen van incontinentie gaat op de eerste plaats uit van het gebruik van de juiste inlegdoekjes. Deze verschillen van menstruatieproducten, maar moeten eerder vergeleken worden met pampers. Belangrijk is dat de doekjes meer vocht vasthouden, zodat ze meer bescherming kunnen bieden. Vergeet niet om deze doekjes aan te brengen wanneer u naar een belangrijke afspraak – zoals een zakenmeeting bijvoorbeeld – vertrekt.

Ook investeren in producten die geuren camoufleren, kan resultaten opleveren. Het betreft capsules, die wanneer ze met vloeistof in contact worden gebracht, in traag tempo aangename geuren afgeven. Veel van de beschikbare incontinentieproducten hebben dergelijke geurafgevers ingebouwd. Roger R. Dmochowski, directeur van het Vanderbilt Continence Center in Nashville, vestigt echter de aandacht op de beschikbaarheid van sprays die geuren absorberen. Maar ook een tampon kan volgens Dmochowoski helpen om incontinentie en de daaraan gekoppelde geurhinde te bestrijden. Een tampon kan ‘lekken’ helpen voorkomen door op de pisbuis te wegen.  Hij geeft voorbeelden van vrouwen die tijdens hun menstruatieperiode droog blijven omdat ze tampons dragen, maar vanwege incontinentie vocht verliezen wanneer ze geen tampons dragen.

Een voor de hand liggend advies is om niet te veel te drinken wanneer er een belangrijke meeting op komst is. Wie eerst twee of drie koppen koffie of thee drinkt, zal hoe dan ook blaasproblemen krijgen. De cafeïne in koffie en thee is een bijkomende risicofactor.

Dat het dragen van zwarte kleding enige bescherming kan bieden, hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. Wakamatsu adviseert om nooit kleding te dragen die snel vlekken toont. Ook Kegel oefeningen horen thuis in het rijtje van voorzorgsmaatregelen die incontinentieproblemen kunnen voorkomen.

Syndicatie