Hoe weet ik dat ik lijd aan hypochondrie? Vier stappen om het aan de weet te komen

Hoe weet ik dat ik lijd aan hypochondrie? Vier stappen om het aan de weet te komen

Gevallen van hypochondrie kunnen aanleiding geven tot grote spanningen in een relatie

Een hypochonder is iemand die denkt aan allerlei kwalen te lijden, maar die in feite helemaal niet ziek is. Gevallen van hypochondrie kunnen aanleiding geven tot grote spanningen in een relatie, zo blijkt uit psychiatrische verslagen. Vaak wordt de aandoening als iets onschuldigs of zelfs lachwekkends afgewimpeld. Onschuldig is hypochondrie echter zeker niet. De aandoening is officieel erkend als dusdanig.

Leven met een partner die lijdt aan hypochondrie is allesbehalve makkelijk, zo blijkt. De echtgenoot of echtgenote van iemand die aan hypochondrie lijdt, wordt geconfronteerd met afgelaste vakanties, 24 uur op 24 verpleger of verpleegster spelen, gevoelens van schuld en frustratie, bezorgdheid dat een zware ziekte over het hoofd wordt gezien enzovoort. Het samenleven met een hypochonder kan zo al snel een hel worden.

Uiteindelijk komt het er op aan om diegene die aan hypochondrie lijdt te overtuigen dat hij daadwerkelijk ziek is, maar dan wel lijdt aan een ziekte die hijzelf niet ziet. Het vervelende aan hypochondrie is dat de patiënt meestal zelf als laatste zal inzien wat er met hem mis is. De stap naar genezing kan pas worden gezet wanneer de hypochonder de ernst van de situatie inziet en bereid is om naar een dokter te stappen voor hulp. De dokter zal de diagnose stellen en een behandeling voorschrijven. Die behandeling kan zowel het nemen van antidepressiva als het volgen van een therapie behelsen. Maar eerst moet de patiënt beseffen dat hij aan hypochondrie leidt, waarna hij een proces moet doorlopen dat in vier stappen kan afgehandeld worden.

Wat zijn de vier stappen die noodzakelijk zijn om leven van een hypochondrie-patiënt te verlichten?

De eerste stap is het doktersbezoek en het overtuigen van de hypochondrie-patiënt van zijn ziekte. Indien noodzakelijk, kan een tweede opinie gevraagd worden. Wanneer deze beiden verklaren dat er fysiek niets fout is met de hypochondrie-patiënt, wordt de diagnose al een stuk zekerder.

Blijf zorg dragen voor de hypochondrie-patiënt, maar houd zelf het hoofd koel.
Carla Cantor, auteur van de ‘Phantom Illness: Shattering the Myth of Hypochondria' adviseert om de hypochondrie-patiënt te helpen te wijzen op de symptomen van zijn ziekte. Help wel om zijn of haar stress te bestrijden.

Laat uzelf als echtgenoot of echtgenote van een hypochondrie-patiënt niet mee op sleeptouw nemen. Cantor wijst dat het laatste is wat mag gebeuren dat men zichzelf mee op sleeptouw laat nemen.

Volg eventueel een therapie voor echtparen of koppels, speciaal gericht op hypochondrie-patiënten. Meer inzicht over de problematiek van de hypochondrie-patiënt zal ook de partner meer slagkracht geven.

Syndicatie