Huidige systemen van gezondheidszorg moeten drastisch veranderen: op naar ‘mass cystomization'

Huidige systemen van gezondheidszorg moeten drastisch veranderen: op naar ‘mass cystomization'

De patiënt moet zelf zijn gezondheid beheren, vinden de zorgverleners

De huidige systemen van de gezondheidszorg wereldwijd moeten drastisch veranderen, zo stelt een rapport van PricewaterhouseCoopers. Niet alleen omdat de kosten de pan uitswingen. Ook omdat er steeds meer chronisch zieken zijn. En omdat de wereld verandert. De brede toegang tot technologie beïnvloedt de mogelijkheden en wensen van de patiënt én de zorgsector.

De technologische evolutie maakt dat we naar een ander business model gaan, namelijk ‘mass customization'. Enerzijds gezondheidszorg op maat van de ‘klant'. Anderzijds een vorm van massa gezondheidszorg om het betaalbaar te houden. De sector zal het begrip ‘consumentengedrag' moeten aanleren, en moeten luisteren naar wat de ‘klant' wil.
De verschillende spelers in de gezondheidszorg worden snelle zorgverleners binnen gerelateerde netwerken, die slimmer worden naarmate ze elk individu leren kennen en ondersteunen. Beloningssystemen spelen een belangrijke rol. Beloning in functie van hoe de patiënt zich voelt, en niet in functie van de zorg die aan hem besteed werd. De patiënt moet ook zelf verantwoordelijkheid gaan nemen en zijn eigen gezondheidszorg beheren. Dat is wellicht nog de grootste verandering.

PricewaterhouseCoopers voerde een diepgaand onderzoek naar de gezondheidszorg van de toekomst. Het bedrijf stelde een rapport voor op basis van een uitgebreide wereldwijde survey, uitgevoerd door zijn Health Research Institute, en aangevuld met zijn visie en aanbevelingen. Meer dan 500 belangrijke spelers wereldwijd in de gezondheidszorg, gaande van ministers over farmaceutische bedrijven en organisaties van geneesheren, tot mutualiteiten en ziekenhuizen, droegen bij tot deze survey. Ook meer dan 3500 consumenten werden bevraagd. De conclusie is duidelijk: we moeten naar een nieuw model gaan van zorg, onderzoek en financiering. Alle componenten, ook van het huidige systeem in België, moeten geëvalueerd worden: de infrastructuur, communicatiesystemen, dokter-patiëntverhouding, financiering, en terugbetalingsmechanismen.