Kostprijs in kaart brengen individueel DNA kan een stuk goedkoper

Amerikaans bedrijf heeft methode ontwikkeld die maar 4.500 dollar per stuk kost

Het is al enkele jaren mogelijk om het menselijk DNA op individuele basis in kaart te brengen. Het bedrijf Helicos Biosciences Corp. of Cambridge, Massachusetts biedt iedereen de mogelijkheid om zijn of haar persoonlijk DNA in kaart te brengen. Nadeel is evenwel de hoge kostprijs, men moet in eerste instantie denken aan een bedrag van 50.000 dollar.

De eerste menselijke genenkaart werd in 2001 door wetenschappers voltooid en kostte het bedrag van meer dan 100 miljoen dollar. Dat is gebleken uit een artikel verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Inmiddels is de technologie verder ontwikkeld, met als gevolg dat de kostprijs is gedaald. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen zijn DNA-kaart aan een redelijke prijs in kaart kan brengen.

Daartoe is een belangrijke stap in de goede richting gezet. Complete Genomics, een bedrijf Silicon Valley dat door venture capitalists wordt gefinancierd, heeft de volledige DNA-kaart van drie mensen in kaart gebracht voor een gemiddelde kostprijs van 4.500 dollar per stuk. Complete Genomics is geen onbekende in de sector, want het bedrijf was ook betrokken bij de eerste voltooiing van de menselijke genenkaart.

De kostprijs voor het in kaart brengen van het menselijk DNA is op relatief korte termijn dus al met de factor 10 goedkoper geworden. Het kan echter nog goedkoper.
Helicos Illumina Inc., Pacific Biosciences Inc. en Roche Holding AG zijn verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd om het menselijk DNA aan een kostprijs van minder dan 1.000 dollar in kaart te brengen. Het is de bedoeling om hun technologie aan overheden en universiteiten te verkopen. Complete Genomics volgt echter een andere strategie door contracten af te sluiten met researchinstellingen om genetische scans onder contract uit te voeren.

Chief Executive Officer Clifford Reid van Complete Genomics heeft de lat hooggelegd. Hij wil niet meer of niet minder dan de genetische kaart van 1 miljoen mensen in de komende vijf jaar in kaart brengen. Reid stelt dat dit 1.000 mensen zijn voor elke van de 1.000 grote menselijke ziekten. Wanneer dit allemaal gedaan is, moeten we een veel beter beeld krijgen van de genetische basis van alle menselijke ziekten.

Het zal niet meer zo lang duren alvorens individuele personen aan een redelijke prijs in beeld kunnen brengen. Complete Genomics slaagt er nu al in om de genen snel te lezen aan een betrouwbaarheidsgraad van 99,90%. De prijs van 4.500 dollar reflecteert de materiaalkosten, maar deze prijs kan bij toepassing op grote schaal nog naar omlaag. 

Syndicatie