Nieuwe behandeling met bloedplaatjes kan levens redden bij ongevallen

Nieuwe behandeling met bloedplaatjes kan levens redden bij ongevallen

Studie bij ratten toont aan dat synthetische bloedplaatjes bloedingen veel sneller dan doen stollen

Een nieuw ontwikkelde behandeling met bloedplaatjes kan meer levens redden bij ongevallen, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Een studie bij ratten toont namelijk aan dat synthetische bloedplaatjes bloedingen veel sneller dan doen stollen. De resultaten van het onderzoek zijn zo veelbelovend dat de wetenschappers in ieder geval de studie verder zet.

Erin Lavik, professor Biomedical Engineering aan de Case Western Reserve University in Cleveland, is bijzonder opgewonden over de resultaten van het onderzoek. Die zijn inmiddels gepubliceerd in het vakblad Science Translational Medicine. Bleek dat de behandeling met synthetische bloedplaatjes bloedingen 23% sneller deed genezen dan bloedingen die niet werden behandeld. Volgens Lavik kunnen die synthetische bloedplaatjes bloedingen zelfs in de helft van de voorziene tijd doen stoppen.

De synthetische bloedplaatjes om bloedingen te stuiten zijn volgens een nieuwe technologie ontwikkeld uit nanoparticles of nanodeeltjes. Zij kunnen bijvoorbeeld bijzonder nuttig zijn om te worden ingezet bij auto-ongevallen, wanneer er sprake is van traumatische bloedingen. De synthetische bloedplaatjes kunnen op de eerste plaats deze vorm van bloedingen helpen stollen. Traumatische bloedingen als gevolg van ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de leeftijdsgroep van 5 tot 44 jaar.

Lavik wijst echter ook op het belang van synthetische bloedplaatjes bij bloedingen als gevolg van oorlogsdaden. Ook in dat geval kunnen kwetsuren veel sneller worden genezen, met een forse daling van het aantal sterfgevallen tot gevolg. In een volgende fase zal het onderzoek nu worden toegespitst op varkens en vervolgens op mensen. Het toepassingsgebied van de synthetische bloedplaatjes voor de behandeling van bloedingen kan dus erg uitgebreid zijn.

De resultaten van de testen met ratten waren alleszins spraakmakend. Met behulp van synthetische bloedplaatjes konden bloedingen binnen een periode van twee minuten worden gestopt, terwijl het zonder behandeling meer dan vier minuten kon duren alvorens de bloeding stopte. De doorbraak met synthetische bloedplaatjes is vooral belangrijk voor interne bloedingen, die tot dusver min of meer op dezelfde manier behandeld werden als externe bloedingen.

Syndicatie