Wat moet ik doen wanneer ik een wespen- of bijensteek krijg?

Wat moet ik doen wanneer ik een wespen- of bijensteek krijg?

Insectenbeten: veiligheid is de moeder van de porceleinkast

De zomer is traditioneel ook de periode dat de insecten massaal naar buiten komen. Daar zijn onschuldige insecten bij, we denken daarbij aan kevers en vlinders, maar ook insecten wiens gedrag vervelende neveneffecten kan hebben. Zeker wanneer het echt warm is, kan een grote aanwezigheid van insecten hinderlijk zijn. Wie heeft ’s nachts nog niet wakker gelegen vanwege het gezoem van muggen?

Muggen zijn een geval apart, er zijn weinig mensen die ziek worden als gevolg van muggenbeten. Die muggenbeten kunnen wel voor vervelende jeuk zorgen, maar daar stopt het meestal ook mee. Sommige mensen zijn gevoeliger voor muggenbeten dan anderen, dus niet iedereen heeft er last van. De zaak ligt echter al anders bij de grotere insecten.

Wespen, bijen, horzels en hommels zijn een ander geval, deze insecten kunnen met hun steekgedrag voor heel wat ongemak zorgen. Wat moet ik doen wanneer ik een wespen- of bijensteek krijg?, is een veelgestelde vraag. Eigenlijk hangt dat af van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben minder last van dergelijke steken, bijvoorbeeld imkers hebben een zekere vorm van gewenning aangekweekt ten opzichte van bijensteken. Ze ervaren een vervelende prik meer niet.

In het geval van insectenbeten is veiligheid echte de moeder van de porceleinkast, want sommige mensen zijn allergisch voor steken van bijen of wespen. In dat geval is het zaak om zo snel mogelijk naar de dokter te snellen, kwestie van erger te voorkomen. Hoe weet iemand of hij of zij al dan niet allergisch is voor dit soort steken? Jammer genoeg komt die wetenschap alleen maar voort uit de ervaring.

In geval van een bijensteek is het zaak om de angel te verwijderen, want uit deze angel stroomt het gif. Bij wespensteken moet er niet naar een angel gezocht worden, want wespen hebben geen angel. Extra waakzaamheid is geboden wanneer iemand meer dan één steek heeft opgelopen, bijvoorbeeld na een onvrijwillige ontmoeting met een nest wespen of een zwerm bijen. In dat geval is medische tussenkomst vaak noodzakelijk. Aarzel dus niet te lang om een dokter te contacteren.

Syndicatie