Wat zijn de symptomen van een zonnesteek of zonneslag?

Wat zijn de symptomen van een zonnesteek of zonneslag?

Gelijkenis met een hartaanval of andere aandoeningen kan opvallend zijn

Veel mensen worden verrast door een zonnesteek of zonneslag, om de eenvoudige reden dat ze die niet als dusdanig herkennen. De gelijkenis met een hartaanval of andere aandoeningen kan inderdaad opvallend zijn wanneer we louter en alleen op de symptomen afgaan. Daarom moet het voorkomen van een zonnesteek of zonneslag altijd in zijn gehele context bekeken worden.

Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van een zonnesteek of zonneslag? Die symptomen kunnen zeer verschillend zijn. Meestal heeft iemand die een zonnesteek of zonneslag opgelopen eerst last van hitte-uitputting. De symptomen daarvan kunnen erger en erger worden en uiteindelijk eindigen in een een zonnesteek of zonneslag.

Uiteraard zijn er meer symptomen die met een zonnesteek of zonneslag geassocieerd kunnen worden. In de meeste gevallen is er sprake van misselijkheid, braken, vermoeidheid, zwakheid, hoofdpijn, spierkrampen en -pijn, duizeligheid enzovoort. Deze symptomen kunnen buiten een zonnesteek of zonneslag inderdaad ook met andere kwalen geassocieerd worden.

Het kan echter ook anders. Sommige mensen ondergaan een zonnesteek of zonneslag plots en onverwacht, zonder een voorafgaande waarschuwing. Eigenlijk zijn de symptomen van een zonnesteek of zonneslag bij iedereen anders, waardoor het vaak zo moeilijk is om een zonnesteek of zonneslag als dusdanig te herkennen. Een aantal symptomen duiken echter vrijwel bij elke zonnesteek of zonneslag op. Het betreft de volgende symptomen:

Een hoge lichaamtemperatuur
De afwezigheid van zweet, terwijl de lichaamstemperatuur nochtans oploopt en de huid rood en droog is
Een snelle hartslag
Moelijkheden bij het ademhalen
Vreemd gedrag (komt niet in alle gevallen voor)
Hallucinaties
Verward gedrag
Hoge mate van opwinding
Desoriëntatie
In het ergste geval coma

Op basis van deze symptomen moet het mogelijk zijn om een zonnesteek of zonneslag te herkennen. Zaak is om de patiënt zo snel mogelijk te laten verzorgen, want een ernstige vorm van een zonnesteek of zonneslag kan eventueel zelfs een dodelijke afloop kennen. Het is daarom belangrijk om een zonnesteek of zonneslag nooit te minimaliseren, het betreft wel degelijk een ernstige aandoening die bij hoogdringendheid moete behandeld worden.

Syndicatie