Zes manieren hoe mannen hun leven kunnen verlengen

Zes manieren hoe mannen hun leven kunnen verlengen

Vrouwen leven gemiddeld zes jaar langer dan mannen, maar daar kan mits in acht nemen van zes factoren verandering in komen

In haar boek "Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan” kwam Marianne Legato tot de conclusie dat mannen gemiddeld zes jaar korter leven dan vrouwen. Dat is een statistische vaststelling waar echter iets aan kan gedaan worden. Aan de specifieke mannelijke gezondheidsproblemen wordt volgens Legato veel te weinig aandacht besteed. Gebeurt dit wel, dan kan de vroegtijdige dood van veel mannen voorkomen worden.

Legato geeft zes factoren aan die het verschil kunnen maken en waardoor mannen dus hun levensduur kunnen verlengen. We zetten ze alle zes even op een rijtje: 

1. Spreek vrijuit in het dokterskabinet. Het heeft weinig zin om zich verlegen op stellen, veel beter is het om eerlijk naar de kern van de zaak te gaan. Sommige problemen liggen erg gevoelig om over te praten, zoals bijvoorbeeld erectieproblemen. Valse schroom heeft echter geen enkele zin, praat er eerlijk over met de dokter. Erectieproblemen kunnen bijvoorbeeld gelinkt worden aan diabetes of aan hart- en vaatziekten. Vrouwen onderzoeken hun borsten regelmatig op onregelmatigheden, vrouwen moeten hetzelfde doen met hun lichaam. Onderzoek van de prostaat is misschien niet gezellig, maar het behandelen van prostaatkanker is dat nog veel minder.

2. Check regelmatig uw testosteron niveau. Vanaf de leeftijd van 30 jaar zakt het testosteron niveau elk jaar met 1%. Dat kan leiden tot verminderde vitaliteit en afname van spiermassa. In "Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan” staat onomwonden te lezen dat zo het libido onde druk kan komen te staan. Niet alleen gaat zo de levenskwaliteit achteruit, verlies van libido kan eveneens aanleiding geven tot depressies en andere kwalen. Vooral tussen de leeftijd van 60 en 80 jaar kan het verlies aan testosteron aanzienlijk zijn. Onder andere bij diabetes patiënten liggen de risico’s op verlies van testosteron hoog.

3. Het immuunsysteem van mannen is minder goed uitgebouwd dan dat van vrouwen. Dat heeft tot gevolg dat bij tien van de meest voorkomende infecties meer mannen dan vrouwen sterven. Dat geldt op de eerste plaats voor TBC en voor sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s. Een evenwichtige voeding is belangrijk om het immuunsysteem te onderhouden.

4. Laat depressies tijdig behandelen. Om die behandeling mogelijk te maken, is uiteraard noodzakelijk dat depressies tijdig opgemerkt worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de symptomen van depressies zijn niet altijd even makkelijk te herkennen.

5. Vooral jonge mannen moeten opletten met hun levensstijl. Jongeren leven graag roekeloos en dat kan hun in een latere fase van hun leven zuur opbreken.

6. "Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan” sluit af met het advies om de risico’s op hart- en vaatziekten niet te onderschatten. Vrouwen zijn beter bestand tegen dergelijke ziekten dan mannen dankzij oestrogeen. Op dit vlak vertrekt de man dus met een handicap aan de start. Hart- en vaatziekten kunnen al vanaf de 30-er jaren gevaarlijk worden.

Syndicatie