Linzen zijn de ideale bron van vegetarische proteine

Linzen zijn de ideale bron van vegetarische proteine

Linzen kunnen tot 60% van de dagelijks behoefte aan vezels voldoen

Linzensoep is een soep gemaakt van kleine, rode linzen of van de grotere bruine linzen. Een linzesoepje ziet er op het eerste gezicht niet zo smakelijk uit wegens haar bruine troebele kleur, maar blijkt in de praktijk toch erg lekker te zijn. Linzen waren in de oudheid al bekend: de bijbelse figuur Ezau, zoon van aartsvader Isaac, verkocht zijn eerstgeboorterecht aan zijn broer Jakob voor een bord rode linzensoep.

Maar hoe we het draaien of keren: het betreft een gezond en ecologisch verantwoord onderdeel van een dieet. Linzen zijn de ideale bron van vegetarische proteine en kunnen tot 60% van onze dagelijks behoefte aan vezels voldoen. Ze mogen bovendien niet onderschat worden: een portie linzen draagt meer bij tot de opbouw van de spieren dan 100 gram zalm. Volgens de Environmental Working Group vormen linzen bovendien de meest planeetvriendelijke bron van proteïnes, iets wat ook mooi meegenomen is.

Gezond eten heeft op grote schaal ingang gevonden, steeds meer consumenten zijn aandacht gaan besteden aan hun voedingsgewoonten. Dat is trouwens één van de redenen waarom we met z’n allen steeds langer leven. Algemeen wordt verwacht dat onze levensduur nog kan worden verlengd wanneer we bijvoorbeeld stoppen met roken, meer aandacht besteden aan ons lichaamsgewicht enzovoort.

Maar er is meer dan de eigen gezondheid. Een nieuwe trend is dat er ook meer aandacht wordt besteed aan voeding die een duurzaam karakter heeft, waarbij er met andere woorden ook aandacht aan het milieu wordt besteed. Belangrijk daarbij is dat voedingselementen aan het dieet worden toegevoegd die een positieve invloed hebben op het ecosysteem. Kortom komt het neer op minder chemicaliën die lucht en water vervuilen, minder pesticiden, een zuiniger omspringen met water en energie enzovoort.

Syndicatie