Kan vitamine C (ascorbinezuur) kanker helpen voorkomen?

Kan vitamine C (ascorbinezuur) kanker helpen voorkomen?

Vitamine C (ascorbinezuur) biedt bescherming tegen anti-oxidanten

Vitamine C is waarschijnlijk één van de meest bekende vitamines. Alleszins wordt het beschouwd als één van de ‘betere' vitamines, of één van de meest onmisbare. In vroegere tijden was een gebrek aan vitamine C de belangrijkste oorzaak van scheurbuik, de ziekte die zo veel matrozen een zeemansvracht heeft bezorgd. Tegenwoordig wordt een gebrek aan vitamine C vrijwel meteen herkend. Mits tijdig ingrijpen kunnen de gevolgen van een tekort meteen geneutraliseerd worden.

Vitamine C (ascorbinezuur) heeft iedereen nodig, zowel mannen als vrouwen. Voor mannen bedraagt de minimumhoeveelheid 90 milligram per dag, dit vanaf de leeftijd van 19 jaar. Vrouwen hebben minder vitamine C nodig, hier bedraagt de minimumhoeveelheid 75 milligram per dag. Over deze hoeveelheden bestaat echter geen eensgezindheid, meer mag uiteraard ook.

Rondom Vitamine C of ascorbinezuur doen heel wat misverstanden de ronde. De stof wordt beschouwd als een tegengif om kanker te voorkomen, maar daarvoor bestaat geen enkel bewijs. Er verschijnen nog steeds regelmatig wetenschappelijke studies over dit onderwerp. Mogelijk wordt het positief effect van vitamine C overschat. Sommige wetenschappers menen zelfs dat een te veel aan vitamine C een schadelijk effect kan hebben. In ieder geval is het laatste woord hierover nog niet gezegd, meer wetenschappelijk onderzoek zal nodig zijn om de band tussen de stof en kanker aan te tonen.

Syndicatie