Geen tijd voor lichaamsbeweging? Word toch fit in een wip en een zucht

Geen tijd voor lichaamsbeweging? Word toch fit in een wip en een zucht

Doe minder en behaal toch een beter resultaat

We leven in een tijd vol stress, waarbij een aantal zaken vanwege tijdsgebrek in de vergeethoek dreigen te belanden. Daar zijn soms belangrijke dingen bij, zoals bijvoorbeeld de levensnoodzakelijk lichaamsbeweging. Daarom echter niet getreurd: in sommige gevallen blijkt meer ook minder te zijn. Concreet: het is perfect mogelijk om minder te doen en toch een beter resultaat te behalen.

Het idee om minder te doen en toch een beter resultaat te behalen, oefent vanzelfsprekend een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het klinkt inderdaad utopisch, maar toch blijkt het in de praktijk mogelijk zijn. Blijft uiteraard de vraag hoe we met zo weinig mogelijk inspanningen toch een zo hoog mogelijk resultaat bereiken.

Er zijn op de eerste plaats de eenvoudige dingen die de conditie helpen verbeteren. We denken daarbij bijvoorbeeld aan wandelen met de hond of het onderhouden van de ding. Deze bezigheden vergen geen overdreven inspanningen, maar dragen toch bij tot het onderhouden van de algemene conditie.

Barry A. Franklin, woordvoerder van de American Heart Association, wil het belang van dit soort verborgen activiteiten niet onderschatten. Heel wat studies hebben aangetoond dat meer activiteit in het dagelijkse leven dezelfde voordelen qua gezondheid kan opleveren als een goed opgebouwd fitnessprogramma. Bijkomend voordeel is dat ook dezelfde gezondheidsrisico's - op de eerste plaats hart- en vaatziekten - kunnen worden vermeden.

Het draait met andere woorden om kleine zaken. Hoe meer iemand in zijn of haar dagelijks leven beweegt, hoe beter voor zijn of haar algemene lichaamsconditie. Volgens experts biedt een beweeglijk dagelijks leven op het vlak van gezondheid heel wat voordelen die in een gym, een fitnesszaal of op een sportveld niet aan te treffen zijn. Uiteindelijk blijft fitness een kunstmatige oefening, met bewegingen die in het dagelijks leven niet uitgevoerd worden.

Het zijn kleine dingen die het verschil kunnen maken. Zo kan iemand bijvoorbeeld terwijl hij of zij het huis aan het kuisen proberen voorwerpen van de vloer op te rapen. De beweging die hiermee gepaard gaat, is vaak van veel groter nut dan de meest complexe oefeningen die in de gymzaal uitgevoerd worden.

Syndicatie