Intensieve inspanning driemaal per week op hometrainer kan kilo’s doen wegsmelten

Intensieve inspanning driemaal per week op hometrainer kan kilo’s doen wegsmelten

Fietsen versterkt bovendien spiermassa

In de strijd tegen zwaarlijvigheid of obesitas is een belangrijke rol weggelegd voor lichaamsbeweging. We weten allemaal dat het belangrijk is om te bewegen, zoniet dreigt ons hart weg te zinken in het vet. Zwaarlijvigheid is één van de ziekten van deze tijd, steeds meer mensen hebben last van een te veel aan kilo’s.

In de Verenigde Staten heeft tweederde van de volwassenen last van overgewicht, terwijl éénderde daadwerkelijk aan obesitas lijdt. De cijfers zijn afkomstig van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, die in Atlanta zijn gevestigd. Tegen 2030 zal 42% van de Amerikaanse bevolking aan obesitas lijden, zo blijkt uit een recent rapport dat door CDC werd gepubliceerd.

Exacte cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar die zullen waarschijnlijk wat lager liggen. De traditie van het regelmatig eten van fast food leeft hier namelijk minder dan in de Verenigde Staten. Toch stellen we ook hier een duidelijke toename van overgewicht vast. Veel mensen beseffen het gevaar en gaan dan ook tijdig in het tegenoffensief, onder andere door regelmatig te sporten.

Blijkt echter dat niet elke vorm van beweging even efficiënt is om zwaarlijvigheid of obesitas te bestrijden. Een intensieve inspanning driemaal per week op een trainingsfiets kan de kilo’s doen wegsmelten en is als vorm van beweging dus efficiënter dan het dagelijkse rondje joggen. Volgens de medische wetenschap zou 20 minuten hard fietsen op de hometrainer volstaan, op voorwaarde dat deze inspanning driemaal per week wordt herhaald.

Fietsen versterkt bovendien de spiermassa, in tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging zoals bijvoorbeeld aerobics. Uit cijfers verstrekt door Diabetes Australia blijkt dat regelmatig fietsen de spiermassa in de benen gemiddeld met 1,20 kilo doet toenemen. In het geval van andere vormen van lichaamsbeweging is die toename veel minder of zelfs onbestaande.