Is masturbatie bij mannen schadelijk?

Is masturbatie bij mannen schadelijk?

Mannelijke masturbatie is helemaal niet schadelijk, dieren doen het ook

Rondom mannelijke masturbatie bestaan er heel wat misverstanden. Bijna iedere man doet het, maar heel wat mannen vrezen in het geniep dat het schadelijk voor hun gezondheid is. Daarnaast hangen er rond masturbatie nog heel wat taboes. Mannen pochen graag over hun sexleven, maar over masturbatie zal je ze zelden iets horen zeggen. Tenzij natuurlijk in een beschonken mannelijk gezelschap en dan nog meestal op laatdunkende toon. Anderen doen aan masturbatie, nooit zijzelf.

De waarheid is echter helemaal anders, bijna elke man slaat op regelmatige of onregelmatige tijdstippen in zijn leven wel eens de hand aan zichzelf. Getrouwde mannen doen het ook, bijvoorbeeld wanneer hun vrouw even geen zin heeft in sex. Ook oudere mannen schuwen de zonde van Onan (zoals masturbatie in de bijbel wordt genoemd) niet. Ondanks het feit dat ze het zelf ook (blijven) doen, zijn veel mannen er van overtuigd dat het toch ergens wel schadelijk voor de gezondheid zal zijn.

Dat is het dus helemaal niet, wel integendeel. Op zich is masturbatie de uiting van een natuurlijke sexuele expressie. In de meeste culturen masturen mannen zich, ook heel wat diersoorten doen het trouwens. In sommige fasen van hun leven kan masturbatie erg nuttig zijn. Bij pubers is masturbatie bijna altijd de eerste kennismaking met hun sexualiteit, al op kinderleeftijd leren jongens dat ze met hun plassertje ook nog iets andere kunnen dan alleen maar urineren.

Nog altijd bestaan er een aantal misverstanden rond masturbatie. Het zou ongezond zijn en leiden tot epilepsie, acne, blindheid, neusbloedingen, wratten, haar op de handen en – natuurlijk doofheid. Sommige mannen geloven dat het hoofdpijn kan veroorzaken. Het tegendeel is echter waar, masturbatie kan in bepaalde gevallen zelfs heilzaam zijn voor hoofdpijn.

Mogen getrouwde mannen masturberen? We zien geen redenen waarom niet. Van overspel is zeker geen sprake, alles speelt zich in hun fantasie af. Er is sprake van een complentariteit tussen een sexleven met de huwelijkspartner en met masturbatie. Zelfbevrediging heeft met andere woorden een soort aanvullende rol, de man kan er zijn fantasieën in kwijt die hij bij zijn vrouw niet kwijt kan.

Masturberen is de ideale manier om het eigen leven te leren kennen, zodat het zelfs de relatie ten goede kan komen. Maar ook ook vrouwen is masturbatie belangrijk, veel vrouwen bereiken hun eerste orgasme dankzij masturbatie. Eerder dan een substituut kan masturbatie dus als een ondersteunende functie van het sexleven beschouwd worden.

Met andere woorden: masturbatie is niet asociaal, masturbatie is er niet alleen voor de simpele zielen of de pubers, masturbatie is niet iets wat je na je jeugd moet opgeven. Het kan een welgekomen aanvulling vormen op een gewoon sexueel leven.

Internet heeft liefhebbers van masturbatie nieuwe kansen gegeven, op internet kan iemand die graag masturbeert nieuwe inspiratie en prikkels vinden. Dankzij internet hebben veel mensen ontdekt dat masturbatie gewoon gebruikt kan worden zonder dat het leven ‘vernietigd’ wordt. Dat is alleszins wat men ons vroeger wou doen geloven.

Syndicatie