Masturbatie kan in sommige gevallen stresserend zijn

Masturbatie kan in sommige gevallen stresserend zijn

Zelfbevrediging kan sexuele gezondheid en relaties helpen bevorderen

Masturbatie werd ooit als een perversie beschouwd, maar dat is niet langer het geval. Ook als mentaal probleem wordt masturbatie niet langer beschouwd. Meer en meer wordt masturbatie beschouwd als een normale en gezonde sexuele activiteit die de pleger er van bovendien nog flink wat genot bezorgt. Met andere woorden: masturbatie wordt tegenwoordig zowat algemeen aanvaard. Extra meegenomen is dat masturbatie veilig is en geen sexueel overdraagbare ziekten met zich meebrengt.

Toch kan masturbatie in sommige gevallen stress met zich meebrengen. Dat is meer bepaald als masturberen een obsessie wordt en als de man of de vrouw (of jongen/meisje) aan niets anders meer denkt. In dat geval gaat masturbatie het dagelijks leven grondig dooreenschudden. In extreme gevallen is er zelfs sprake van publieke masturbatie, waarbij de persoon in kwestie gedreven door een onweerstaanbare drang op publieke plaatsen gaat masturberen. Deze vorm van overdrijving komt echter niet zo veel voor.

Een ander probleem kan rijzen wanneer masturbatie het gewone sexuele leven gaat vervangen. De man of de vrouw in kwestie zal zo gepassioneerd zijn door masturbatie dat er van gewone sex niets meer in huis komt. Meestal zal in zo'n het geval het probleem van twee kanten komen. De partner zal zich vaak sexueel wat onverschillig hebben gedragen, waardoor masturbatie een subsituut wordt.

De medische wereld heeft over het algemeen geen moeite meer met masturbatie en beschouwt zelfbevrediging als een natuurlijke en schadeloze vorm van sexuele expressie en dit zowel voor mannen als voor vrouwen. Er is geen gevaar op lichamelijke schade, zodat masturbatie levenslang als normaal sexueel gedrag mag worden beschouwd. Sommige culturen en godsdiensten beschouwen masturbatie als abnormaal of als zonde. Dat kan uiteraard wel aanleiding geven tot schuldgevoelens of schaamte bij aanhangers van deze godsdiensten. Over het algemeen hoeft niemand zich echter te schamen omdat hij of zij masturbeert.

Sommige wetenschappers zijn zelfs van mening dat masturbatie de sexuele gezondheid en zelfs relaties kan helpen verbeteren. Door masturbatie krijgen mannen en vrouwen de kans om hun lichaam en hun sexualiteit beter te leren kennen, wat positieve effecten op hun relatie kan hebben. Sommige partners gebruiken masturbatie zelfs om nieuwe technieken te leren kennen die leiden tot meer sexuele bevrediging.

Syndicatie