Medicijnen om psychose te bestrijden kunnen leiden tot gewichtstoename bij kinderen

Medicijnen om psychose te bestrijden kunnen leiden tot gewichtstoename bij kinderen

Gebruik van antipsychotica op jeugdige leeftijd kan op volwassen leeftijd medische problemen veroorzaken

Medicijnen om psychoses te bestrijden kunnen leiden tot gewichtstoename bij kinderen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het gebruik van antipsychotica op jeugdige leeftijd kan op volwassen leeftijd dus medische problemen veroorzaken. Gewichtsverlies is vaak de voorbode van andere kwalen, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk en – in een verder stadium – hart- en vaatziekten.

Het onderzoek, gevoerd door researchers van de Universiteit van New York, wees uit dat jongeren die antipsychotica namen over de eerste 11 weken van de behandeling zo’n 4,40 tot 8,50 kilo zwaarder werden. De gewichtsstoenamen kon gelinkt worden aan de specifieke medicijnen die het kind/de tiener voorgeschreven kreeg. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het Journal of the American Medical Association.

De resultaten van het onderzoek lieten weinig aan de verbeelding over. 15 patiënten die niet deelnamen aan het onderzoek of die er al snel mee stopten, konden de toename van gewicht tot een minimum te beperken. De studie was de grootste die tot duswerd uitgevoerd om uit te zoeken hoe jongeren reageren op het gebruik voor de eerste keer van antipsychotica. Er werden in het verleden wel al studies gepubliceerd die betrekking hadden op patiënten die eerst al met andere medicijnen behandeld werden. Daardoor werd het beeld vervaagd en kon onmogelijk nog worden uitgemaakt of de gewichtstoename het gevolg was van de nieuw voorgeschreven antipsychotica dan wel aan de eerst voorgeschreven medicijnen.

Christoph Correll, medisch directeur aan het Zucker Hillside Hospital in New York City’s Queens borough en professor in psychiatrie aan de Yeshiva University’s Albert Einstein College of Medicine in the Bronx, gaf als leider van het team een woordje uitleg over het onderzoek. Het ging er de onderzoekers op de eerste plaats om om de gevolgen van het gebruik van antipsychotica op langere termijn uit te zoeken.

Gewichtstoename en wijzigingen in het suikergehalte in het bloed kunnen worden beschouwd als voorboden van ergere kwalen, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. Gewichtsverlies en – in het ergste geval obesitas of zwaarlijvigheid – kunnen dus gelinkt worden aan ernstigere aandoeningen als hartaanvallen en kanker. De patiënten die deelnamen aan het onderzoek leden aan gedragsstoornissen, schizofrenie of agressief gedrag.

Syndicatie