Patiënten in behandeling voor psychiatrische aandoening moeten voorzichtig zijn met stoppen met roken

Patiënten in behandeling voor psychiatrische aandoening moeten voorzichtig zijn met stoppen met roken

Depressies, angstaanvallen enzovoort kunnen verergeren wanneer iemand stopt met roken

Stoppen met roken leidt automatisch tot veranderingen in het menselijk lichaam, dat zich aan de nieuwe situatie aanpast. Die situatie houdt meer bepaald in dat er niet langer rekening moet worden gehouden met de aanwezigheid van nicotine en andere stoffen in het lichaam. Het bekendste voorbeeld van de reactie op het wegvallen van nicotine is uiteraard de gewichtstoename. De meeste ex-rokers zijn een aantal kilo’s bijgekomen.

Patiënten die in behandeling zijn voor een psychiatrische aandoening moeten meer dan anderen voorzichtig zijn met stoppen met roken. Roken zorgt namelijk voor een aangenaam gevoel en de kick verbonden aan de sigaret valt uiteraard weg wanneer iemand stopt met roken. Dat kan uiteraard gevolgen hebben voor het humeur.

Depressies, angstaanvallen enzovoort kunnen verergeren wanneer iemand stopt met roken, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom blijft het aanbevolen om in geval van twijfels alleen te stopen met roken in overleg met psychiater of behandelende geneesheer. Op die manier kan worden voorkomen dat een juiste beslissing de foute gevolgen heeft.