Rokers opgelet: sigaretten kunnen bacteriën bevatten!

Rokers opgelet: sigaretten kunnen bacteriën bevatten!

Tabak kan nog op een andere manier schadelijk zijn, sommige bacteriën op sigaretten kunnen ziekteverwekkend zijn

Rokers opgelet: sigaretten kunnen bacteriën bevatten! Deze waarschuwing klinkt anders dan anders, want meestal wordt er gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van het roken zelf. Die schadelijke effecten zijn er natuurlijk nog altijd. Tabak kan echter nog op een andere manier schadelijk zijn, sommige bacteriën op sigaretten kunnen ziekteverwekkend zijn.

Sigaretten zijn gevuld met tabak en die stof vormt een dankbare voedingsbron van honderden soorten bacteriën. Sommige van die bacteriën zijn onschadelijk, maar andere bacteriën kunnen wel degelijk een schadelijke invloed hebben. Een en ander blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de universiteit van Maryland.

Het is algemeen bekend dat tabak in het algemeen en sigaretten in het bijzonder honderden giftige stoffen bevatten die de gezondheid kunnen schaden. Minder algemeen is bekend dat ook de bacteriën in sigaretten tal van ziekten kunnen veroorzaken. De onderzoekers van de universiteit van Maryland onderzochten vier bekende sigarettenmerken op bacteriën. Ze troffen op de rokertjes een brede fauna aan. Tot verbazing van de onderzoekers overtrof het aantal soorten bacteriën zelfs het aantal schadelijke stoffen.

Amy R. Sapkota, assistent professor aan de University of Maryland's School of Public Health en mede-auteur van het onderzoek, was vooral geschrokken van het feit dat er zoveel schadelijke bacteriën op de vier onderzochte sigarettenmerken aanwezig waren. Sapkota had wel de aanwezigheid van bacteriën verwacht, maar de schadelijkheid er van had eigenlijk niemand verwacht. In samenwerking met de Ecole Centrale de Lyon in France onderzocht zij de bacteriën in vier grote merken: Camel, Kool Filter Kings, Lucky Strike Original Red en Marlboro Red. De aangetroffen bacteriën bleken niet afhankelijk te zijn van het merk.

Bij vorige studies werden slechts stukken van een sigaret onderzocht, maar ditmaal ging het om volledige sigaretten. Welke soorten schadelijke bacteriën werden onder andere aangetroffen?

* Acinetobacterie - kan bloed- en longinfecties veroorzaken
* Bacillus - onder andere geassocieerd met voedselvergifting
* Burkholderia - wordt verantwoordelijk geacht voor ademhalingsstoornissen
* Clostridium - longinfecties en voedselvergiftiging
* Klebsiella - long-, bloed- en andere infecties
* Pseudomonas aeruginosa - is verantwoordelijk voor 10% van de ziekenhuisopnames ingevolge infecties

Wanneer deze organismen het rookproces kunnen overleven, wat ze inderdaad blijken te kunnen, kunnen ze chronische ziekten veroorzaken. De volledige resultaten van het onderzoek wordt in Environmental Health Perspectives.