Ongeveer 20% van de patiënten die lijden aan epilepsie hebben ook last van migraine

Ongeveer 20% van de patiënten die lijden aan epilepsie hebben ook last van migraine

Sommige anti-epileptica helpen ook migraine voorkomen

Voor de bestrijding van migraine zijn er verschillende geneesmiddelen op de markt. Eigenlijk kunnen die in twee categorieën ingedeeld worden: de medicijnen die de symptomen (op de eerste plaats hoofdpijn) helpen bestrijden en de medicijnen die een preventief effect hebben.

Uiteraard kan in niet alle gevallen migraine worden voorkomen, maar de laatste resultaten van medisch onderzoek zijn niettemin bemoedigend. Er is hoe dan ook vooruitgang geboekt in de strijd tegen hoofdpijn en dat is alleszins een bemoedigend gegeven.

Het vreemde van de zaak is dat heel wat medicijnen die worden ingezet in een strijd tegen migraine oorspronkelijk een ander doelwit hadden. Er zijn in feite niet zo heel veel geneesmiddelen op de markt die louter en alleen worden ingezet tegen hoofdpijn en andere symptomen die verbonden zijn met migraine.

Een opvallend gegeven is dat ongeveer 20% van de patiënten die lijden aan epilepsie ook last hebben van migraine. Er bestaat dus duidelijk een verband tussen beide aandoeningen. Mogelijk helpen anti-epileptica omdat ze de neuronen in de hersenen helpen kalmeren. De overactiviteit van die neuronen zou een belangrijke rol spelen bij zowel migraine als epilepsie. Verder wetenschappelijk onderzoek moet dit verband nog duidelijker aantonen.

Sommige anti-epileptica helpen ook migraine voorkomen, het betreft onder andere Depacon (valproate), Depakote (divalproex), Topiragen, Topamax (topiramate) enzovoort. Dit lijstje is niet volledig en zal waarschijnlijk nog verschillende keren moeten aangevuld worden.