Hoe stoppen met roken met nicotine-kauwgum of -patches?

Hoe stoppen met roken met nicotine-kauwgum of -patches?

Een goed uitgekiende strategie zal de kansen op succes om te stoppen met roken gevoelig verhogen

Veel verstokte rokers slagen er niet in om te stoppen met roken zonder hulpmiddelen. Daar is niets fout mee, wel integendeel. Een rookverslaving is vaak bijzonder hardnekkig, zodat het afkickproces bijzonder moeilijk kan verlopen. Die hulpmiddelen kunnen gevarieerd zijn, waarbij we onder andere denken aan nicotine-kauwgum of -patches.

Maar ook nicotine-kauwgum of -patches garandeert niet altijd kansen op succes. Een goed uitgekiende strategie zal de kansen op succes om te stoppen met roken echter gevoelig verhogen. Dat wil zeggen dat we niet in het wilde weg kauwgom gaan kauwen of patches (stickers of plakkertjes) gaan gebruiken. Hardlopers zijn doodlopers, ook in het geval van overtuigde kandidaat-ex-rokers.

In de beginfase kan het geen kwaad om nicotine-kauwgum of -patches te combineren met toch nog af en toe een sigaret. Parijs en Rome zijn ook niet op één dag gebouwd. In de beginfase kan er een kauwgumtabletje opgestoken worden telkens wanneer de zin in een sigaret weer opduikt. Het is echter zaak om het gebruik van nicotine-kauwgum of -patches goed in de gaten te houden, want uiteindelijk is het de bedoeling om af te bouwen. Dat kan stapsgewijs gebeuren, totdat de dag aanbreekt dat we volledig rookvrij zijn.

Syndicatie