Bètacaroteen kan een oplossing helpen bieden voor specifieke gezondheidsproblemen

Bètacaroteen kan een oplossing helpen bieden voor specifieke gezondheidsproblemen

Bètacaroteen kan bijvoorbeeld worden gebruikt door mensen die een duidelijk tekort aan vitamine A hebben

Bètacaroteen kan een oplossing helpen bieden voor specifieke gezondheidsproblemen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Meer studies zijn echter noodzakelijk om aan te tonen wat precies de werking van deze stof is. De bewijzen van de goede werking van de stof beginnen echter druppelsgewijs binnen te lopen.

Bètacaroteen kan bijvoorbeeld worden gebruikt door mensen die een duidelijk tekort aan vitamine A hebben of door mensen die te lijden hebben aan een aandoening die in wetenschappelijke termen erythropoietic protoporphyria (EPP) wordt genoemd. Beide aandoeningen zijn echter relatief zeldzaam. Bètacaroteen kan echter ook een positief effect hebben op andere aandoeningen.

Er liggen veelbelovende bewijzen op tafel die zouden aantonen dat supplementen bètacaroteen ook bij andere aandoeningen kan helpen. Daarbij wordt onder andere verwezen naar osteoartritis. Bètacaroteen zou de ontwikkeling van deze aandoening alleszins vertragen. Bètacaroteen zou in combinatie met vitamine C en E ook de progressie bij de oogziekte maculaire degeneratie afremmen. Deze ziekte veroorzaakt blindheid bij oudere mensen.