Hoogwaardige Omega-3 vetzuren zijn op verschillende manieren verkrijgbaar

Hoogwaardige Omega-3 vetzuren zijn op verschillende manieren verkrijgbaar

Afvalwater als voeding voor algen?

Omega 3-vetzuren zijn enkele jaren geleden nadrukkelijk in beeld gekomen vanwege hun weldadige invloed op ons lichaam. De meest gekende bron van deze vetzuren zijn natuurlijk de vette vissoorten (makreel, haring, enzovoort), maar blijkt dat er nog andere bronnen zijn voor Omega 3. Meer zelfs, sommige van die bronnen kunnen bepaald verrassend genoemd worden. Wat had u bijvoorbeeld gedacht van algen?

Tijdens de productie van fruit gerelateerde halffabricaten voor de bakkerij en zuivel industrie worden de installaties veelvuldig gereinigd. Bij iedere reiniging gaan productresten verloren en een groot deel daarvan komt uiteindelijk in het riool terecht. Na testen bij CSM is gebleken dat door concentratie van deze "schone reststroom" waardevolle bestanddelen kunnen worden behouden en als voedingsbron voor algen kan dienen. Uit deze algen kan heel goed hoogwaardige Omega-3 gewonnen worden.

De voordelen van Omega-3 olie voor menselijke consumptie zijn al langer bekend. Zo heeft Omega-3 een positief effect op de hersenontwikkeling van kinderen en verlaagt het de cholesterol (LDL) concentraties in het bloed. Daarnaast is omega-3 belangrijk voor het goed functioneren van het brein, de ogen en het hart. Op dit moment wordt Omega-3 voornamelijk gewonnen uit vis en visafval.

Er wordt jaarlijks rond de 30 miljoen ton vis gevangen alleen maar voor Omega-3 productie. Naast dat dit een aanzienlijke belasting vormt op de wereldwijde vispopulatie, bevat vis steeds meer verhoogde concentraties aan zware metalen en andere giftige stoffen zoals PCBs. Deze komen via het eten van vis en vis gerelateerde producten zoals supplementen, bij consumenten in het lichaam.

Syndicatie