Overvloedig of overdadig zweten kan een belangrijke gebeurtenis tot een hel maken

Vijf vervelende situaties die iemand in vergelegenheid kunnen brengen

In het leven van ieder mens zijn er situaties waarin hij of zij zich een paar duizenden kilometers ver weg zou wensen. Af en toe is het namelijk of uw lichaam zich tegen u keert en u in hoogste mogelijke graad van verlegenheid wenst te brengen. Dergelijke momenten gaan zich bij voorkeur voordoen op een moment dat het u het minst past. Vaak speelt de stress een rol. U bevindt zich in stresserende omstandigheden en uw lichaam reageert op die stress-situatie. Helaas voor u op een manier die minder prettig is.

Volgens de dokters hoeft u zich over dergelijke situaties geen zorgen te maken, ze overkomen iedereen wel eens ooit in zijn of haar leven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarmee is de schaamte die u meteen bekruipt nog nog niet overwonnen.

In deze mini-serie beschrijven we vijf van dergelijke situaties waarbij u liever op de maan zou zitten dan waar u zich op dat moment bevindt. Algmeen geldt dat u de onverwachte geluiden die uw lichaam maakt of de onverwachte dingen die gebeuren maar beter negeert. Vanzelfsprekend kan het geen kwaad om u telkens ook te verontschuldigen.

3. Overvloedig of overdadig zweten kan een belangrijke gebeurtenis tot een hel maken

Ook dit scenario is bekend: er staat een belangrijke meeting op de agenda en vlak voor die begint, begint u overvloedig te zweten. Dat zweten heeft niets te maken met de temperatuur, maar eerder met de belangrijkheid van de gebeurtenis. Het vervelende is dat u weet dat iedereen gaat zien dat u zweet. Het probleem wordt er daardoor alleen maar erger door. U hebt er namelijk alle belang bij om op die meeting als ‘supercool' over te komen. Overvloedig of overdadig zweten hoort daar uiteraard niet bij.

Dat overvloedig of overdadig zweten kan veroorzaakt worden door een bijproduct van de stresshormonen. Dat kan cortisol zijn, maar ook epinefrine of norepinefrine. Deze stiffen kunnen er verantwoordelijk voor zijn dat zweten als gevolg van stress het gevolg kan zijn van het samentrekken van de spieren wanneer we onder spanning staan.

Hoe kan dat overvloedig of overdadig zweten voorkomen worden? Stress training kan al een stap in de goede richting zijn. Stel uzelf stapsgewijs bloot aan zenuwlopende situaties, zodat er een soort gewenningseffect optreedt. Probeer in die omstandigheden niet te zweten. Vanzelfsprekend is het makkelijk om dit soort van advies te geven, in de praktijk zal het toch niet makkelijk zijn om het zweet tegen te houden.

Enkele praktische maatregelen zijn daarom misschien beter op hun plaats. Vermijd thee, koffie enzovoort wanneer er een belangrijke gebeurtenis op komst is. Ook sterk gekruid eten laat u beter links liggen, kwestie van de hartslag niet nodeloos op te jagen. Een verhoogde hartslag kan eveneens overvloedig of overdadig zweten in de hand werken. Op een belangrijke meeting kan het geen kwaad om een glas ijskoud water bij de hand te hebben, om zo het overvloedig of overdadig zweten te stoppen. Uiteraard kan het nooit kwaad om een deodorant achter de hand te hebben. 

Syndicatie