Combinatie van medicijnen doet tumors bij borstkanker in gevorderd stadium krimpen

Combinatie van medicijnen doet tumors bij borstkanker in gevorderd stadium krimpen

Herceptin van Roche geeft goede resultaten in combinatie met geneesmiddel van Immunogen

Een combinatie van medicijnen doet de tumors bij vrouwen met borstkanker in gevorderd stadium krimpen. Herceptin van Roche geeft goede resultaten in combinatie met een geneesmiddel van Immunogen. De combinatie wordt een "guided missile" genoemd en heeft de naam T-DM1 meegekregen. In de studie werden vrouwen behandeld die ernstig ziek waren als gevolg van borstkanker.

Herceptin werkt als een ‘guidance systeem' dat het medicijn van Immungon rechtstreeks naar zijn doel voert, zijnde de borstkankercellen die moeten behandeld worden. Deze aanpak is veel director en efficiënter dan andere behandelingen. De T in T-DM1 is afkomstig van trastuzumab, de chemische term voor Herceptin.

Ian Krop van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston is enthousiast over de nieuwe aanpak. T-DM1 is het eerste product dat door Immunogen wordt gecommercialiseerd, tenminste wanneer de Food and Drug Administration toestemming geeft voor de commercialisatie. Het is de bedoeling dat die toestemming zo snel mogelijk wordt aangevraagd.

Het nieuwe geneesmiddel kan uiteraard een topper worden, want Herceptin is op zijn eentje al goed voor een omzet van bijna 5 miljard dollar. Toch is voor Roche de komst van de nieuwe drug geen onverdeeld succes. Het Zwitsers bedrijf loopt namemlijk het risico dat T-DM1 op zijn eentje doeltreffend genoeg is om het zonder Herceptin te doen. Anderzijds is de nieuwkomer wel een goede aanvulling voor het succesmedicijn.

Immunogen heeft echter nog een paar andere troeven achter de rug. Het bedrijf commercialiseert producten die aan andere geneesmiddelen en antilichamen gelinkt kunnen worden. Dat betekent dat T-DM1 ook voor andere vormen van kanker kan worden gebruikt. Bovendien zijn ook combinaties met andere medicijnen van Roche of van andere bedrijven mogelijk. Chief Executive Officer Dan Junius ziet met zijn bedrijf nog heel wat vooruitgang op het vlak van kankerbestrijding mogelijk.

In de studie werden 110 vrouwen met borstkanker bij wie de tumoren al drie jaar geleden met T-DM1 behandeld. Bovendien was er sprake van uitzaaiing buiten de borsten. Ze werden behandeld met zeven verschillende therapieën, die allen faalden. Bij de behandeling met T-DM1 kromp bij een derde van de vrouwen de kanker met 30% of meer. Bij nog eens 12% stabiliseerde de borstkanker.

Syndicatie