Lichte aanpassingen in het dieet kunnen helpen bij autisme

Lichte aanpassingen in het dieet kunnen helpen bij autisme

Autisme: liefst alleen voedingssupplementen onder medisch toezicht

Testen op allergiën bij autistische kinderen gebeuren best via eliminatie

Autisme gaat vaak gepaard met een aantal stoornissen in het spijsverteringsstelsel, die aanleiding kunnen geven tot diarree, buikpijn enzovoort. Lichte aanpassingen in het dieet kunnen autistische kinderen zelfs communicatiever maken, simpelweg omdat ze zich fysiek beter voelen en geen last meer hebben van hun spijsvertering. De vraag is echter hoe die wijziging in de voedingsgewoonten dient te worden aangepakt.

Vaak zijn de stoornissen in het spijsverteringsstelsel het gevolg van een allergie. Zaak is om dan aan de weet te komen om welke allergie het precies gaat. Testen op allergiën bij autistische kinderen gebeuren best via eliminatie. Zo wordt op een voorzichtige manier uitgezocht welk product de probleem veroorzaakt. De aanpassingen in het dieet kunnen op basis van de bekomen resultaten doorgevoerd worden.

Volgens de Journal of Pediatrics kunnen de meeste ouders zelf op een eenvoudige manier achterhalen voor welke stoffen hun kind allergisch is. In veel gevallen zal een gluten- en caseïnedieet al een stap in de goede richting vormen. Daarnaast kan het weglaten van eieren, vis, zeevruchten, noten, soja enzovoort de symptomen al helpen verbeteren. Melk kan in sommige gevallen eveneens een bron van problemen vormen. Door het vervangen van sommige voedingsproducten door anderen kan het probleem van het autisme weliswaar niet opgelost worden, maar wel kunnen enkele symptomen verlicht worden.

Syndicatie