Voedingsgsadditieven kunnen even verslavend werken als cocaïne

Voedingsgsadditieven kunnen even verslavend werken als cocaïne

Vooral vetadditieven in voedsel kunnen op de hersenen hetzelfde effect hebben als drugs

De afgelopen maanden werd er veel onderzoek gedaan naar de werking van voedingsadditieven zoals die veel worden gebruikt in klaargemaakt voedsel en in calorierijke drankjes. Dat deze producten ongezond waren, was al algemeen bekend. Er zijn nu echter ook sterke aanwijzigingen dat er sprake is van een verslavend effect.

Nora Volkow, directeur van het Amerikaans National Institute on Drug Abuse, is van mening dat de bewijslast over het verslavend effect zich alsmaar opstapelt, in zoverre dat eigenlijk niemand er nog omheen kan kijken. Volgens Volkow moeten we onze ideeën over verslaving gaan herbekijken.

Voedingsgsadditieven kunnen  namelijk even verslavend werken als cocaïne of andere illegale drugs, zo blijkt uit onderzoek. Pakweg 10 jaar geleden zou men iemand die een verslaving aan additieven zou aangekaart hebben simpelweg voor gek hebben verklaard. Dankzij een aantal nieuwe studies is de wetenschap er van overtuigfd dat het verslavingseffect niet mag onderschat worden.

Vooral vetadditieven in voedsel kunnen op de hersenen hetzelfde effect hebben als drugs of nicotine. Het drinken van calorierijke drankjes of het eten van vettig voedsel kan hetzelfde effect hebben als het gebruik van drugs. Bij dieren was er in ieder geval sprake van een verslavend effect. De links tussen drugs in de hersenen en bepaalde voedingsproducten in diezelfde hersenen blijken duidelijk aanwezig te zijn.

Dat is geen goed nieuws voor de bedrijven die calorierijke drankjes of voeding met additieven verkopen. Zij mogen zich aan een strenger toezicht gaan verwachten, waarbij in het ergste geval mag worden gedacht aan maatregelen vergelijkbaar met die aan de tabaksproducenten opgelegd werden. Het wettig kader kan voor de bedrijven die actief zijn in de voedingssector dus snel gaan veranderen.