Voedingssupplementen: één op vijf kinderen met autisme volgt een speciaal dieet

Voedingssupplementen: één op vijf kinderen met autisme volgt een speciaal dieet

Een specifiek dieet voor autismestoornis bestaat niet, maar een lager proteïnegehalte verlicht de symptomen van autisme

Er bestaat nog altijd geen doeltreffende behandeling voor autisme en voor de autismespectrumstoornis (ASD). Iets minder dan 10% van de kinderen vertoont in een zekere mate symptomen die in de richting van autisme kunnen wijzen. Belangrijk is dat elk kind afzonderlijk wordt behandeld, eventueel met voedingssupplementen of met een apart dieet.

In de meeste gevallen duiken de eerste symptomen van autisme op rond de leeftijd van één tot drie jaar. Op die leeftijd is de communicatie met het kind op zijn zachtst gezegd niet optimaal te noemen. Van voedingssupplementen of een apart dieet zal op die leeftijd zodoende nog niet meteen sprake zijn. Pas in een latere fase kan daaraan worden gedacht.

De meeste vertegenwoordigers van de medische wereld zijn het er over eens dat voedingssupplementen of een apart dieet de symptomen van autisme kunnen helpen verlichten. In de praktijk volgt één op vijf kinderen met autisme een speciaal dieet of krijgt het voedingssupplementen toegediend. Een specifiek dieet voor autismestoornis bestaat niet, maar een lager proteïnegehalte verlicht in sommige gevallen de symptomen van autisme. Meer onderzoek hieromtrent is echter nog steeds noodzakelijk.