Wat zijn de belangrijkste medische toepassingen van gember?

Wat zijn de belangrijkste medische toepassingen van gember?

Gember stimuleert de bloeddruk en behandelt braakneigingen

Gember wordt gemaakt van de gemberwortel, een specerij die al duizenden jaren door de Chinezen wordt gebruikt. In de loop van de eeuwen heeft ook het westen de heilzame werkingen van gember ontdekt, in bepaalde landen (we vermelden onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk) is deze specerij bijzonder populair. Ook in de andere Europese landen wordt steeds meer gember gebruikt.

Dat gebruik situeert zich op de eerste plaats in de keuken, want de specifieke smaak van gember wordt door veel mensen als bijzonder lekker ervaren. Gemberbier is in sommige regio’s erg geliefd, maar in het oosten wordt gember op de eerste plaats als specerij bij de bereiding van allerlei gerechten gebruikt. We mogen echter ook niet over het hoofd zien dat aan deze specerij een aantal genezende eigenschappen toegeschreven worden.

Wat zijn de belangrijkste medische toepassingen van gember? Van oudsher wordt de gedroogde gemberwortel bijvoorbeeld gebruikt bij de bestrijding van de reisziekte. De World Health Organisation heeft haar goedkeuring gegeven voor het gebruik van gember, er zijn van deze stof geen schadelijke neveneffecten bekend.

Gember stimuleert daarnaast de bloeddruk en behandelt braakneigingen. Dat betekent dat gember verlossing kan bieden wanneer er bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen zijn. Ook bij overvloedig alcoholgebruik kan gember nuttige diensten bewijzen. Wie regelmatig last heeft van braakneigingen, zal ongetwijfeld al ervaren hebben dat gember een verlichtende werking kan hebben.

Dat betekent dat gember ook voor zwangere vrouwen een dankbaar hulpmiddel kan zijn bij het voorkomen van de ochtendmisselijkheid. Maar ook bij kankerbestrijding kan voor gember een belangrijke rol zijn weggelegd, meer bepaald bij het helpen verlichten van de neveneffecten die verbonden zijn aan chemotherapie. Chemotherapie maakt namelijk heel wat kankerpatiënten misselijk.

Syndicatie