Wie alle dagen koffie drinkt, kan langer leven

Wie alle dagen koffie drinkt, kan langer leven

Twee of drie koppen koffie per dag kan levensduur verlengen, positief effect is het grootst bij vrouwen

 In de medische wereld woedt al jarenlang een verwoede discussie over de gevolgen van het drinken van koffie op de gezondheid. Beide kampen staan ongeveer even sterk, tot dusver heeft geen van beide partijen een duidelijk bewijs van de voor- of de nadelen van koffie kunnen leveren.

 Met de regelmaat van een klok verschijnen er studies gewijd aan dit onderwerp. De meeste recente is een Amerikaanse die werd uitgevoerd door researchers van het National Cancer Institute. Het was de grootste studie ooit waarin de levensloop van koffiedrinkers werd vergeleken met die van niet-koffiedrinkers. De resultaten van het onderzoek kunnen op zijn zachtst gezegd spraakmakend worden genoemd.

 Wie alle dagen koffie drinkt, kan langer blijven leven. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit of het gaat om koffie met of zonder cafeïne. Er werd op de eerste plaats gekeken naar de mogelijke gevolgen van de consumptie van koffie op de gezondheid, meer bepaald wat betreft aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsproblemen enzovoort. De studie gebeurde onder leiding van een team aangevoerd door Neal Freedman

 Twee of drie koppen koffie per dag kan levensduur verlengen, zo luidde zijn conclusie. Mannen die deze hoeveelheid koffie per dag dronken, hadden 10% meer kans om langer te leven dan zij die geen koffie dronken. Bij vrouwen stegen de kansen om langer te leven zelfs tot 13%. Het positief effect is met andere woorden het grootst bij vrouwen.

 Volgens Freedman, een onderzoeker bij de NCI’s Division of Cancer Epidemiology and Genetics in Rockville, Maryland, is de belangrijkste conclusie van het onderzoek alleszins dat het drinken van koffie niet noodzakelijk de levensduur verkort, zoals vaak wordt beweerd. Toch gaf hij toe dat de associatie tussen koffie en mortaliteit uiteindelijk onzeker blijft. De door hem verrichte studie is een momentopname waaraan geen bindende conclusies mogen worden verbonden.

Syndicatie