Af en toe alcohol gebruiken kan kwaliteit van sperma helpen verbeteren

Af en toe alcohol gebruiken kan kwaliteit van sperma helpen verbeteren

Eén tot drie glazen alcohol per week is aanbevolen om mannelijk zaad in topform te houden

Vrouwen die zwanger willen worden, hebben er alle baat bij dat hun partner over sterk zaad beschikt. De meeste mannen besteden echter weinig aandacht aan de kwaliteit van hun zaad. Meestal wordt er pas aan de alarmbel getrokken wanneer er problemen opduiken. Maar mits op een aantal kleine dingen te letten – het niet dragen van te spannende broeken bijvoorbeeld – kan de kwaliteit van het sperma gegarandeerd worden.

Af en toe alcohol gebruiken kan kwaliteit van sperma helpen verbeteren, aldus wetenschappelijk onderzoek. Eén tot drie glazen alcohol per week is aanbevolen om mannelijk zaad in topform te houden. Het lijkt niet zo veel uit te maken of het om bier dan wel wijn gaat, hoewel de meeste dokters hun patiënten toch adviseren om voor een glaasje rode wijn te kiezen. Door matige alcoholconsumptie worden de kansen op afwijkingen in het mannelijk sperma gereduceerd.

In vino vero, zo luidde een spreekwoord van de Romeinen. Het drinken van wijn is niet alleen een culinair gegeven, het kan ook de gezondheid ten goede komen. Voorwaarde is uiteraard dat matigheid wordt betracht. Zware drinkers kunnen zowel geestelijk als fysiek zware problemen krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel voorbeelden van mensen die als gevolg van overdreven alchoholgebruik aan de rand van de afgrond zijn gebracht.

Maar matig gebruik van alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder lijkt vooral positieve effecten voor de gezondheid te hebben. Iedereen heeft al wel eens horen vertellen dat vooral rode wijn goed is ons lichaam. Dat is inderdaad ook zo, maar aan het drinken van wijn zijn nog andere positieve punten verbonden wat de gezondheid betreft. Of met andere woorden: drink gerust een glaasje (witte of rode) wijn, maar blijft altijd matig in het alcoholgebruik.

Syndicatie