Veel eten leidt minder makkelijk tot overgewicht (obesitas) wanneer proteïnes vermeden worden

Veel eten leidt minder makkelijk tot overgewicht (obesitas) wanneer proteïnes vermeden worden

Meer calorieën vertalen zich niet altijd in extra kilo’s

De manier waarop het menselijk lichaam aandikt, is nog niet altijd even duidelijk. Stellen dat veel eten automatisch leidt tot extra kilo’s en dus overgewicht, is iets te makkelijk door de bocht gaan. Het probleem van obesitas blijkt namelijk veel ingewikkelder te zijn dan tot dusver werd aangenomen. Er zijn factoren in het spel waar tot dusver nog geen rekening mee werd gehouden.

Een bekend spreekwoord wil dat ieder pondje door het mondje gaat, blijkt dus niet altijd en overal waar te zijn. George Bray, professor aan de Louisiana State University’s Pennington Biomedical Research Center in Baton Rouge, kwam op basis van een uitgebreid onderzoek tot enkele opmerkelijke conclusies.

Veel eten leidt minder makkelijk tot overgewicht (obesitas) wanneer proteïnes vermeden worden, zo luidde één van de conclusies van de studie die Bray en zijn team deed. Extra veel calorieën zouden in dat geval leiden tot de aanmak van meer vet, maar niet tot meer gewicht. De weegschaal in de badkamer zal met andere woorden doen alsof er niets aan de hand is.

Meer calorieën vertalen zich met andere woorden niet altijd in extra kilo’s, maar dat is daarom niet noodzakelijk een positief signaal. Er komt weliswaar geen gewicht bij, maar wel vet. De gevolgen hiervan zijn groter dan op het eerste gewicht zou worden aangenomen. Blijkt namelijk dat het obesitas-probleem groter is dan tot dusver werd aangenomen, er zou namelijk sprake zijn van verborgen obesitas of zwaarlijvigheid.

Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention kampen 65% van de Amerikanen met overgewicht, waarvan één derde daadwerkelijk aan obesitas leidt. Cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar deze zullen waarschijnlijk niet veel afwijken van de Amerikaanse. De resultaten van het onderzoek van Bray en zijn team zijn verschenen in het Journal of the American Medical Association.