Hoe wordt mijn leven opnieuw zinvol zonder alcohol?

Hoe wordt mijn leven opnieuw zinvol zonder alcohol?

Herstellen van alcoholisme is een levenslang proces

Een alcoholist heeft slechts één opdracht: de rest van zijn leven nuchter blijven. Die opdracht is enerzijds heel makkelijk, maar anderzijds ook heel moeilijk. Alcohol is namelijk een verslaving waar je heel moeilijk van geneest. Het zal duidelijk zijn dat de man of vrouw in kwestie zijn gewoontepatroon volledig overhoop zal moeten gooien. En dat is zeker niet gemakkelijk!

Hoe vind ik een zin in het leven zonder alcohol?, is een vraag die (ex-)alcoholisten zich vaak stellen. Veranderen van gedrag is de oplossing, maar het kan een tijdje duren alvorens men gewend is aan de nieuwe aanpak. In afwachting is een terugval in de oude gewoonten niet bij voorbaat uitgesloten. Belangrijk is op de eerste plaats dat de relaties met familie en collega’s wordt hersteld.

Herstellen van alcoholisme is een levenslang proces, laat dat duidelijk zijn. Het komt er eigenlijk op aan om het geluk te vinden zonder dat er nog alcohol in het spel is. De meeste alcholisten starten een behandeling, maar de problemen zijn daarom nog niet verdwenen wanneer de behandeling is gestopt. Belangrijk is dat de patiënt zijn zelftrouwen en – respect terugvindt.

Syndicatie