Stoppen met drinken: wat doe ik in moeilijke sociale omstandigheden?

Stoppen met drinken: wat doe ik in moeilijke sociale omstandigheden?

Nuchter blijven kan zware opgave blijken te zijn op ‘verplichte nummertjes'

Iemand met een drankprobleem kan met zware verleidingen geconfronteerd worden. Stel dat iemand probeert te stoppen met drinken, maar dat zijn aanwezigheid vereist is op feestje waar het traditioneel altijd ‘stevig' aan toe gaat: wat moet doe hij of zij doen in dergelijke moeilijke sociale omstandigheden? Nuchter blijven kan een zware opgave blijken te zijn op dergelijke ‘verplichte nummertjes'.

Wat is het probleem? Het is sowieso al moeilijk om te stoppen met drinken, maar het probleem neemt nog urgenter vormen aan wanneer iedereen in de buurt met een glas in zijn handen staat. Belangrijk is dat men op zich dit soort situaties goed voorbereidt. De verleiding is namelijk groot om snel naar een glas te grijpen wanneer er een ober met een dienstblad rondkomt. Dergelijke fout kan fataal zijn, want in een wip en in een zucht kan het drankprobleem weer de kop opsteken.

Hoe kan iemand zich wapenen tegen een dergelijke situatie? Op de eerste plaats is de psychologische voorbereiding belangrijk. Prent je op voorhand goed in dat je op weg bent naar een gevaarlijke plaats en dat het gevaar op hervallen in je vroegere drankverslaving daar erg groot is. Een gewaarschuwd man (of vrouw) is er zeker in dit geval twee waard. Opgelet: het volstaat niet om even vluchtig te denken aan mogelijk gevaar. Zaak is om goed voorbereid te zijn om de komende situatie. Eén zwak moment kan namelijk de inspanningen van weken of maanden teniet doen.

Het inbouwen (of zelfs inpompen) van een zeker angstgevoel is in dit verband zeker geen overbodige luxe. Mark Willenbring, dokter en voormalig directeur van de afdeling ontwenning van het Amerikaans National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, is het van belang dat er in het hoofd een knop wordt omgedraaid. Het is die knop die zegt dat alcohol drinken noodzakelijk is op dergelijke feestjes of ontmoetingen. Dat is dus absoluut niet waar, het kan even goed een gezellige dag of avond worden met frisdrank of koffie.

Het probleem is volgens Willenbring dat de meeste mensen zich onvoorbereid in dergelijke situaties wagen, met alle gevolgen van dien. Hij geeft een aantal praktische tips om zich te gedragen op feestjes waar zeker veel zal worden gedronken. Op de eerste plaats is het belangrijk om de buurt van de bar te vermijden. Door weg te blijven, is een deel van het probleem al opgelost.

Focus u in de loop van de avond op de gesprekken met de aanwezigen en probeer niet voortdurend aan drank te denken. Wordt de verleiding toch te sterk, dan is het verstandig om een vriend(in) of familielid te bellen dat u met u meevoelt en dat u steunt.

Syndicatie