Sweet sixteen party’s gaan vaak gepaard met overdadig drinken

Sweet sixteen party’s gaan vaak gepaard met overdadig drinken

Verstandige ouders houden steeds een oogje in het zeil bij een sweet sixteen party

Ze zijn op relatief korte termijn razendpopulair geworden. We hebben het dan over de sweet sixteen party’s die door de jeugd worden georganiseerd wanneer er iemand 16 jaar wordt. Het concept is eigenlijk heel eenvoudig: er wordt een tent geplaatst, de vrienden en vriendinnen worden uitgenodigd en de party kan beginnen. O ja, het is ook de bedoeling dat de gasten bij de gastheer of –vrouw blijven logeren in tenten.

Het concept is uit de Verenigde Staten overgewaaid gekomen en geeft eigenlijk aan dat onze kinderen op steeds jongere leeftijd volwassen wordt. Een sweet sixteen party mag namelijk worden beschouwd als een soort ritueel dat jongens en meisjes mogen feestvieren zoals volwassenen dat doen. Eigenlijk is er maar één probleem: de jeugd mist vaak de verantwoordelijkheidszin die volwassenen wel hebben.

De kiem van de sweet sixteen party’s ligt eigenlijk nog op jongere leeftijd, meer bepaald bij de kinderparty’s die overal worden georganiseerd. Dat kunnen disco- of pyamaparty’s zijn, die van de jeugd al op jonge leeftijd ervaren partygangers maakt. Jong geleerd is oud gedaan.

Maar terug naar de sweet sixteen (zeg nooit ‘sweet little sixteen’ party’s, want daar wil de jeugd niets van horen) evenementen. Sweet sixteen party’s gaan vaak gepaard met overdadig drinken, of met ‘binge drinking’ zoals dat in fatsoenlijk Engels wordt gezet. Waarom er zo zwaar moet worden gedronken, is niet bepaald duidelijk.

Verstandige ouders houden steeds een oogje in het zeil bij een sweet sixteen party. Laat de jongens en meisjes nooit op hun eentje hun gang gaan, want de kans bestaat dat er van het huis en wat er bijhoort niet veel meer zal overschieten zodra de party achter de rug is.