Multiple sclerose of MS: multiple sclerose-patiënten moeten stress onder controle houden

Multiple sclerose of MS: multiple sclerose-patiënten moeten stress onder controle houden

Probeer in geval van opstootjes of opflakkeringen van multiple sclerose (MS) dadelijk te reageren

Het is een bekend gegeven dat multiple sclerose-patiënten vaak met opstootjes of opflakkeringen te maken krijgen, wat wil zeggen dat sommige symptomen van de aandoening plots zonder aanwijsbare reden verergeren. Zaak is om in geval van die opstootjes onmiddellijk te reageren. Bestrijding kan via onder andere steroïden of andere medicijnen, daar zie zullen niet steeds het gewenste effect geven.

Patricia Coyle, professor neurologie aan de State University of New York in Stony Brook en directeur van het Stony Brook Comprehensive MS Center, is van mening dat multiple sclerose-patiënten de evolutie van hun lichaam goed in de gaten moeten houden. Kenmerken van een opstootje zijn volgens haar een zware vermoeidheid, gekoppeld aan trigeminal neuralgia (een ernstige pijn aan de oppervlakte van de huid). Wie zich niet op z'n hoede toontje, kan worden verrast door een zo'n onverwacht opstootje.

Volgens Coyle moet multiple sclerose-patiënten die met een nieuw opstootje geconfronteerd worden het een tijdje kalmeraan doen, zij mogen zich in geen geval laten meeslepen door stress. Tijdens een periode van stress moeten multiple sclerose-patiënten een duidelijk onderscheid maken tussen wat prioritair en niet-prioritair is. Alleen de echt belangrijke zaken mogen tijdens zo'n periode afgehandeld worden. Belangrijk is dus om ‘neen' te kunnen zeggen tegen extra uitdagingen in zo'n periode van opstootjes.

Anderzijds moeten multiple sclerose-patiënten de gewone dagdagelijkse dingen blijven doen, het komt er op aan om zich niet van de wijs te laten brengen. Zorg gewoon een paar dagen goed voor uzelf en na een verloop van tijd zal alles wel weer beter gaan. De meeste opstootjes duren niet zo erg lang. Is dat toch het geval, dan kan het zijn dat het een fenomeen betreft dat niet van voorbijgaande aard is. Zekerheid daaromtrent krijgen multiple sclerose-patiënten slechts na verloop van tijd.

Wel zijn er volgens Coyle een aantal dingen waarop moet worden gelet. Op de eerste plaats is het zaak om voldoende te slapen en om voldoende vocht tot zich te nemen. De opstootjes van de aandoeningen kunnen multiple sclerose-patiënten weliswaar verontrusten, maar dat wil niet zeggen dat hun medicijnen niet werken. Daarover hoeven ze zich in ieder geval geen zorgen te maken. De geneesmiddelen werken wel degelijk, maar kunnen multiple sclerose-patiënten niet alle gevolgen van hun aandoening behoeden.