Postcoïtale bloedingen als anticlimax van de coïtus

Postcoïtale bloedingen als anticlimax van de coïtus

Postcoïtale bloedingen (of PCB) kunnen verschillende oorzaken hebben

Het kan een natte rode vlek op de lakens zijn of rode vlekken op het toiletpapier. Postcoïtale bloedingen of PCB’s kunnen een duidelijke anticlimax vormen na een intiem samenzijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die deze postcoïtale bloedingen veroorzaken.

Het eerste probleem situeert zich bij de baarmoederhals, een tweede reeks mogelijkheden heeft rechtstreeks te maken met de baarmoeder zelf. Om te beginnen met postcoïtale bloedingen in de baarmoederhals, wat het gevolg is van een kwetsuur aan die baarmoederhals. De kansen op zo’n kwetsuur zijn echter relatief klein voor wie regelmatig zijn baarmoeder door een gynecoloog laat nakijken via iets wat met een moeilijke naam de Papanicolaou test wordt genoemd, maar wat eigenlijk het traditionele uitstrijkje. Om het in vaktermen uit te drukken: de Papanicolaou test (smear in het Engels, ook afgekort bekend als de Pap Smear) is een medische toepassing voor het onderzoek naar aandoeningen vaginitis, atrofische vaginitis en dysfunctionele uteriene bloeden.

Die Pap Smear of dat uitstrijkje wordt in sommige gevallen misschien te weinig gebruikt. Uit een studie bleek dat maar de helft van de Britse gynecologen een nieuw uitstrijkje zal doen wanneer vrouwen komen met klachten over postcoïtale bloedingen wanneer ze nog recent zo’n test hebben afgelegd. Verschillende studies wijzen echter uit dat dit uitstrijkje niet alles zegt. Zelfs vrouwen met een normaal uitstrijkje die toch postcoïtale bloedingen hebben kunnen abnormale cellen in de baarmoederhals hebben.  Dat kan op kanker wijzen!

Anderzijds kan een infectie van de baarmoederhals deze gevoeliger maken, waardoor er meer kans is op postcoïtale bloedingen. Zowel gonorrhea (een ‘druiper’, zoals hij in de volksmond bekend staat of chlamydia, de meest voorkomende SOA of sexueel overdraagbare aandoening, kunnen leiden tot postcoïtale bloedingen. Volgens een studie uit 2007 zou echter maar 2,30% van de postcoïtale bloedingen na het hebben van sex te wijten zijn aan chlamydia.

Bij sommige vrouwen is er sprake van wat een verbreding van de baarmoederhals of cervical ectopy of cervical erosion wordt genoemd. Deze vrouwen kunnen last hebben van postcoïtale bloedingen, ook al hebben ze recent een uitstrijkje ondergaan. Volgens recente studies zou een verbreding van de baarmoederhals (cervical ectopy of cervical erosion) in een kwart tot een derde van de gevallen aanleiding geven tot postcoïtale bloedingen. Het zal duidelijk zijn dat deze percentages vrij hoog liggen.

Ook poliepen kunnen aanleiding geven tot postcoïtale bloedingen, maar dan alleen maar wanneer de baarmoederhals wordt geraakt. Dat kan gebeuren met sexspeeltjes, vingers, een penis enzovoort. Poliepen kunnen de oorzaak zijn van 5 tot 12,50% van postcoïtale bloedingen. De meeste van deze poliepen kunnen echter makkelijk opgespoord worden.

Sommige vrouwen gaan last hebben van postcoïtale bloedingen tijdens de ovulatie of vlak voordat de menstruatie gaat beginnen. Er zijn nog verschillende mogelijke oorzaken van postcoïtale bloedingen, waarbij we zwangerschap niet over het hoofd mogen zien. Postcoïtale bloedingen kunnen ernstig zijn, maar hoeven dat niet noodzakelijk te zijn. Voorzichtigheid is in ieder geval geboden.