Zwarte chocolade kan lever ondersteunen bij alcoholisme

Zwarte chocolade kan lever ondersteunen bij alcoholisme

Chocolade met anti-oxidanten kan bloeddruk in lever helpen verlagen

Zwarte chocolade kan de lever ondersteunen bij leverbeschadiging in geval van alcoholisme. Daarmee wordt nogmaals bevestigd dat zwarte chocolade een positief effect op de gezondheid kan hebben. Chocolade met anti-oxidanten kan met name de bloeddruk in lever de helpen verlagen, waardoor beschadigde lezers de kans krijgen om zich te herstellen.

Uit een Spaanse studie blijkt dat zwarte chocolade niet alleen de bloeddruk in de lever verlaagt, maar ook de schade aan de bloedvezels helpt herstellen. De positieve gevolgen van het eten van zwarte chocolade zijn op de eerste gevolgen merkbaar bij patiënten die als gevolg van zwaar alcoholgebruik aan levercirrhose lijden. Die levercirrhose kan in het ergste geval lijden tot het falen van de lever of tot kanker. Het heilzaam effect geldt alleen voor zwarte chocolade, niet voor alle andere vormen van chocolade.

Uit het onderzoek bleek er een duidelijk verband tussen het eten van zwarte chocolade en bloeddruk in de lever. Heiner Wedemeyer, secretaries-generaal van de European Association for the Study of the Liver, gaf daaromtrent meer uitleg op de jaarlijkse conferentie van de organisatie in Wenen. De onderzoekers vergeleken het effect van witte en donkere chocolade als een onderdeel van een testprogramma rond de voedingsgewoonten bij 21 patiënten met zware leverproblemen. Bleek dat de bloeddruk bij de patiënten veel minder sterk steeg na het eten van zwarte chocolade.

Het effect wordt volgens Mark Thursz, professor hepatologie aan het Imperial College London en EASL's vice- secretaris, veroorzaakt door flavonoïden, plantenpigmenten die als anti-oxidanten dienst kunnen doen. Deze flavonoïden werden bij eerdere onderzoeken al gelinkt aan een verbeterde bloedcirculatie bij zwaarlijvige mensen en aan hartproblemen rokers. Het onderzoek rechtvaardigt echter geen forse toename van het chocoladegebruik, zeker niet wanneer de chocolade veel suiker bevat. Overigens gebruikten de onderzoekers chocolade met 85% cacao.

Wedemeyer merkt op dat het een misverstand is te denken dat chocolade goed is voor de lever. Er moet chocolade van de beste kwaliteit gebruiken, want suiker is sowieso niet goed voor de lever. Thursz is echter van mening dat er nu naar alternatieven kan worden gezocht voor chocolade, alternatieven die het welzijn van de patiënt kunnen verhogen.

Ongeveer 20% van de zware drinkers ontwikkelt levercirrhose, wat de finale fase is van leverziekten die het gevolg zijn van alcoholgebruik. De aangerichte schade kan niet worden goedgemaakt, hoewel stoppen met drinken zal beletten dat de situatie verslechtert.

Syndicatie