Een goed dieet leert om lichaamssignalen in verband met eten te negeren

Een goed dieet leert om lichaamssignalen in verband met eten te negeren

Een slecht of ongezond dieet doet het aantal vetcellen toenemen in plaats van afnemen

Hoe kan een goed dieet omschreven worden? Het veronderstelt in ieder geval een gezonde relatie met voedsel en voedingsproducten. Een goed dieet leert om lichaamssignalen in verband met eten te negeren, zo luidt de conclusie van heel wat wetenschappelijke studies. Dat betekent vanzelfsprekend niet dat honger lijden tot het hoogste goed moet worden bevorderd wel integendeel. Eten mag én moet, maar dan wel op de juiste manier.

Een slecht of ongezond dieet doet het aantal vetcellen toenemen in plaats van afnemen. Nanci Ginty Butler, coördinatrice aan het Riverside Community Care Institute in de Amerikaanse staat Massachussetts, merkt op dat die vetcellen bovendien niet snel gaan verdwijnen. Ze raadt dan ook ten sterkste af om op eigen houtje proberen te vermageren. Een zelf ontworpen dieet zal uiteindelijk meer slecht dan goed gedaan. De droom van x aantal kilo’s kwijt te spelen, zal al snel verdwijnen. De kans is groot dat er kilo’s bijkomen in plaats van verdwijnen.

Volgens Butler komt er uiteindelijk op aan om meer discipline aan de dag te leggen wat het eetgedrag betreft. Het komt er op aan om niet te reageren op signalen die hoger aangeven, maar wel om die signalen te negeren. Eten moet gebeuren volgens op voorhand vastgestelde regels, niet willekeurig naarmate er hongergevoelens opduiken. De vraag moet bovendien worden gesteld of die hongergevoelens realiteit zijn, dan wel ingebeeld. De boodschap zal duidelijk zijn: het opstellen van een goed dieet is niet makkelijk en wordt beter aan vakmensen overgelaten.

Syndicatie