Genetische factoren zijn mogelijk mee verantwoordelijk voor fibromyalgie

Genetische factoren zijn mogelijk mee verantwoordelijk voor fibromyalgie

Medische wetenschap onderzoekt of ook hormonen een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van fibromyalgie

In het geval van fibromyalgie blijft het een raadsel waarom de aandoening meer vrouwen dan mannen treft. Wanneer we weten waarom er een genderverschil is, weten we mogelijk ook al meer over de oorzaken van deze aandoening. Muhammad B. Yunus, professor geneeskunde aan de University of Illinois College of Medicine, gelooft dat aan de basis van de aandoening een chemisch onevenwicht in de hersenen ligt.  

Genetische factoren zijn mogelijk ook mee verantwoordelijk voor fibromyalgie, hoewel hieromtrent tot dusver nog geen duidelijke wetenschappelijke bewijzen op tafel liggen. Er is al heel wat research gebeurd rond een mogelijke link tussen de genen en de aandoening. Blijven die bewijzen uit, dan kunnen we alleen maar concluderen dat die link tussen genetica en fibromyalgie er waarschijnlijk niet bij is.

De medische wetenschap onderzoekt of ook hormonen een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van fibromyalgie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen helpen verklaren waarom vrouwen gevoeliger zijn voor de aandoening dan mannen. Maar ook voor de hormonen-link bestaat nog geen enkel wetenschappelijk bewijs. De conclusie is dan ook duidelijk: rond fibromyalgie moet nog een oplossing voor heel wat mysteries gezocht worden.

Syndicatie