Hoe ontstaat kapselvorming na een borstvergroting?

Hoe ontstaat kapselvorming na een borstvergroting?

Eventuele beschadigen aan de prothese houden geen verband met de locatie van de prothese

Vrouwen die een borstvergroting hebben ondergaan, lopen het risico op kapselvorming. Mediconsult merkt op dat de kansen op deze aandoening ongeveer 5% bedragen. Er moet dus wel degelijk rekening mee worden gehouden. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe deze kapselvorming ontstaat. Of er enig verband is tussen lekkage en kapselvorming is nog steeds niet duidelijk.

Er bestaat geen absolute test om te bepalen of er sprake is van een beschadigde prothese, maar in geval van het vermoeden op een lekkages is volgens de experst van Mediconsult een MRI Scan over het algemeen betrouwbaar. Eventuele beschadigen aan de prothese houden geen verband met de locatie van de prothese (plaatsing boven of onder de Pectoralis spier).

Kapselvorming is uiteraard een natuurlijke reactie van het lichaam op lichaamsvreemd materiaal. Na het inbrengen van een prothese omringt het lichaam deze met een dun laagje littekenachtig bindweefsel dat kapsel wordt genoemd. Bij sommige vrouwen stopt het lichaam niet met het maken van dit kapsel en wordt het dikker en gaat samentrekken, wat kapselcontractie wordt genoemd. Het kapsel kan de prothese soms zo inklemmen dat ze hard wordt en vervormt. Het kapsel om de prothese wordt daardoor voelbaar en soms zelfs zichtbaar.

Syndicatie