Onstoken tandvlees kan helpen om hart- en vaatziekten te voorspellen

Onstoken tandvlees kan helpen om hart- en vaatziekten te voorspellen

Zweedse studie benadrukt verband tussen toestand tandvlees en algemene gezondheidstoestand

De rol van ons gebit wat betreft de algemene gezondheid van ons lichaam blijkt groter te zijn dan over het algemeen wordt aangenomen. Waar vroeger werd gedacht dat de tanden een leven op zich leiden, blijkt er nu toch sprake te zijn van een integratie in een groter geheel.

In Zweden is een grote studie uitgevoerd met betrekking tot ons gebit en de relatie met de rest van ons lichaam. Het onderzoek vond plaats bij 8000 mensen, zodat er alleszins van een voldoende grote doelgroep kan worden gesproken. De conclusies van de studie waren duidelijk: er is een rechtstreeks verband tussen de toestand van het gebit en de algemene gezondheidsituatie van ons lichaam.

De mond van een volwassene bevat 32 tanden en hoe minder er daar van overblijven, hoe groter de kans op serieuze aandoeningen. Zo bleek dat bij mensen die nog maar 21 tanden hadden het risico op een hartaanval met 69% toenam ten opzichte van de proefpersonen die nog over een volledig gebit beschikten.

Onstoken tandvlees kan helpen om hart- en vaatziekten te voorspellen, zo concludeerden de Zweedse onderzoekers. Mensen met veel onstoken tandvlees liepen zelfs 53% meer kans om een hartaanval te krigen dan anderen die veel minder onstekingen hadden. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de American Heart Association meeting in Orlando, Florida.

De Zweedse studie benadrukte dus verband tussen de toestand van het tandvlees en de algemene gezondheidstoestand. Zo werd onder andere ook nog vastgesteld dat meer bloedingen in de mond de kansen op een beroerte doen toenemen. De resultaten van het onderzoek waren zo spectaculair dat de studie nog gedurende een aantal jaren zal worden vervolgd.

Syndicatie