Niet hoeveelheid calorieën maar wel type is verantwoordelijk voor obesitas of zwaarlijvigheid

Niet hoeveelheid calorieën maar wel type is verantwoordelijk voor obesitas of zwaarlijvigheid

Kaneel en chocolade zijn goed voor gezondheid en dragen nauwelijks bij tot gewichtstoename

Moeten we onze visie over gezondheid herzien, meer bepaald met betrekking tot alles wat het gewicht te maken heeft. Tot dusver ging de medische wetenschap er van uit dat het aantal calorieën dat iemand tot zich neemt verantwoordelijk is voor de evolutie van het gewicht. Dat blijkt niet altijd en overal het geval te zijn.

Nancy Copperman, directeur bij het Amerikaanse Public Health Initiatives aan het North Shore- LIJ Health System in Great Neck, New York, wijst er op dat de Body Mass Index blijkbaar niet gerelateerd is aan de hoeveelheid die iemand weet dan wel aan de frequentie waaraan dat gebeurt. De visie op zwaarlijvigheid moet dus mogelijk herzien worden.

Niet de hoeveelheid calorieën die iemand weet, maar wel type is verantwoordelijk voor obesitas of zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit onderzoek dat werd verricht door een team onder leiding van Beatrice Golomb van de University of California in San Diego. Dat betekent dat zich voor onderzoekers een heel nieuw onderzoeksterrein aanbiedt.

Kaneel en chocolade zijn goed voor gezondheid en dragen nauwelijks bij tot gewichtstoename, zo luidde één van de conclusie waar het team van Golomb toe kwam. Dat betekent dat met deze twee voedingsproducten rekening moet worden gehouden bij het opstellen van een dieet. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen zou het regelmatig eten van chocolade dus niet leiden tot gewichtstoename.

Volgens Copperman is vooral zwarte chocolade goed voor de gezondheid, bij wijze van spreken mag deze vorm van chocolade dagelijks gegeten worden zonder dat er sprake zou zijn van negatieve effecten op de gezondheid. Ze geeft anderzijds toe dat er op dit vlak nog veel meer onderzoek noodzakelijk is. We sluiten niet uit dat de positieve effecten van het eten van chocolade zelfs nog verder gaan dan nu wordt aangenomen.