Lopen zware drinkers meer risico’s op bepaalde vormen van kanker?

Lopen zware drinkers meer risico’s op bepaalde vormen van kanker?

Overdadig alcoholgebruik kan risico’s op onder andere darmkanker doen toenemen, ook risico’s op leverkanker en borstkanker nemen flink toe

Over het verband tussen alcohol en kanker is het laatste woord nog niet gevallen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat zwaar drinken de kansen op heel wat aandoeningen doet toenemen. Eén van die risico’s is een grotere kans op kanker. Arthur Klatksy, dokter en onderzoeker bij Kaiser Permanente, heeft daar heel wat onderzoek rond gedaan.

Lopen zware drinkers meer risico’s op bepaalde vormen van kanker? Klatsksy kan op deze vraag moeilijk een antwoord formuleren. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat alcohol bepaalde vormen van kanker helpt ontwikkelen, zonder dat de medische wetenschap voorlopig een goed zicht heeft op de manier waarop dat zou gebeuren.

Overdadig alcoholgebruik kan risico’s op onder andere darmkanker doen toenemen, ook de risico’s op leverkanker en borstkanker nemen flink toe. De statistieken liegen er volgens Klatsky niet om. De link met leverkanker is volgens hem duidelijk, die met borstkanker een heel stuk minder. Mogelijk stimuleert alcohol bepaalde vormen van kanker meer dan een andere. Waarom dit het geval is, zal uit verder onderzoek moeten blijken.