Plaatsen maagband of –ring brengt weinig gevaren met zich mee

Plaatsen maagband of –ring brengt weinig gevaren met zich mee

Elk jaar worden honderdduizenden maagbanden – of ringen geplaatst

Elk jaar worden honderdduizenden maagbanden – of ringen geplaatst, zodat dergelijke ingreep momenteel als doodgewoon mag worden beschouwd. Opvallend is wel dat Europa in dit geval het voortouw heeft genomen en dat de Verenigde Staten slechts op een afstandje zijn gevolgd. Ongeveer de helft van alle maagoperaties hebben momenteel betrekking op het plaatsen van een band.

Dr. Eric DeMaria, chirurg bij het bekende Amerikaanse Durham Regional Hospital, merkt op dat het plaatsen van een maagband of –ring relatief weinig gevaren met zich meebrengt. Hij is voorstander van de ingreep, hoofdzakelijk vanwege de risico’s verbonden aan zwaarlijvigheid (obesitas). Overgewicht kan namelijk leiden tot diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten enzovoort. Door het verkleinen van de maag zal die minder voedsel tot zich nemen, wat automatisch dan weer tot gewichtsverlies lijdt.

Een belangrijk voordeel is volgens DeMaria dat de operatie omkeerbaar is, zodat er geen blijvende schade wordt aangericht. Naar Amerikaanse normen is de ingreep echter relatief duur en dat verklaart waarom er in de Verenigde Staten minder van dergelijke operaties worden uitgevoerd dan elders in de wereld. Een succesvol model is de Lap-Band van het bedrijf Allergan. Hierbij dient wel opgemerkt dat de Lap-Band en andere maagringen weliswaar het gewicht kunnen helpen controleren, maar daarmee zijn de eetgewoonten nog niet verbeterd. DeMaria merkt op dat er nog geen geneesmiddelen beschikbaar zijn die de eetgewoonten kunnen helpen verbeteren.