Volwassenen moeten minstens vijfmaal per week een halfuur sporten

Volwassenen moeten minstens vijfmaal per week een halfuur sporten

Eén uur per dag, vijfmaal per week is nog beter

Wat is de ideale hoeveelheid lichaamsbeweging voor een volwassene? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Veel hangt af van de omstandigheden en van andere factoren zoals leeftijd. Het beste advies dat de medische wetenschap kan geven, is dat het beter is om gewichtstoename te voorkomen in plaats van nadien gewicht te verliezen. Daarom is het belangrijk om gedurende heel het leven te blijven blijven bewegen.

I-Min Lee, professor aan Brigham and Woman's Hospital en aan Harvard Medical School in Boston, is van mening dat iemand met een normaal gewicht die wil gewichtstoename minstens één uur per dag moet sporten. Ze voerde daartoe onderzoek uit bij een groep oudere vrouwen, zodat de uitslagen van dat onderzoek eigenlijk alleen maar voor deze doelgroep gelden. Algemeen is het volgens Lee zo dat zowel oud als jong, man als vrouw moet bewegen.

Het U.S. Department of Health and Human Services adviseert volwassenen om minstens 30 minuten per dag vijf dagen per week te sporten. Die 2,50 uur in totaal op weekbasis zijn noodzakelijk om chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige kankers te voorkomen. Wie meer voordeel wil halen uit bewegen, moet volgens deze Amerikaanse overheidsorganisatie minstens een uur per dag bewegen. Lee is echter van mening dat 2,50 uren per week niet gaan volstaan om een gezond gewicht te behouden voor Amerikaanse vrouwen die een normaal dieet volgen.

De professor herinnert er aan dat overgewicht de kansen op diabetes, hoge bloeddruk, slaap apneu en andere aandoeningen doet toenemen. Iemand geldt als zwaarlijvig bij een body mass index (BMI) van minstens 30, wat overeenstemt met een gewicht van 90 kilo bij een volwassene van 1,70 meter. Een gezond gewicht wordt beschouwd als een BMI van 25, wat voor een volwassene van 1,70 meter overeenstemt met minder dan 75 kilo.

In het verleden spitste wetenschappelijk onderzoek zich vaak toe op de vraag hoe dikkere mensen gewicht kunnen verliezen. Lee heeft zich echter meer gefocust op het probleem van het voorkomen van overtollig gewicht. Zeker wat betreft extra kilo's is voorkomen namelijk beter dan genezen. Het is namelijk zo dat het nog relatief makkelijk is om kilo's kwijt te spelen, maar dat het moeilijk is om te beletten dat die weer terugkomen.

De groep testpersonen waar Lee mee werkte, ruim 34.000 Amerikaanse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 54, maakten deel uit van de Women's Health Study. De vrouwen rapporteerden hun gewicht elke twee tot drie jaar. Over een periode van 13 jaar bedroeg de gemiddelde gewichtstoename bijna 3 kilo, dit in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijdsgroep. Vrouwen die voldoende beweging kregen, konden de gewichtstoename duidelijk afremmen.

Syndicatie