Positieve resultaten voor testen met RSV-vaccin

Positieve resultaten voor testen met RSV-vaccin

Strijd tegen respiratoir syncytieel virus in hogere versnelling

Overal in de wereld wordt een race tegen de klok geleverd wat het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen betreft. Daarbij wordt de aandacht gefocust op een aantal ziektes waar tot dusver geen kruid tegen gewassen was. Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is één van die ziektes. Een misschien minder bekende aandoening, die daarom niet minder gevreesd wordt. Maar is er goed nieuws wat betreft de strijd tegen RSV.

Het onderzoek van VIB-UGent wetenschappers Xavier Saelens en Bert Schepens naar een vaccin tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV) heeft opnieuw vooruitgang geboekt. Het Canadese bedrijf Immunovaccine Inc. kondigde aan dat dit kandidaat RSV-vaccin de belangrijke eerste klinische testen succesvol heeft doorstaan. RSV is de voornaamste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Vooral tijdens het eerste levensjaar raken kinderen geïnfecteerd en kan de ziekte een ernstig verloop hebben.

Er is geen vaccin op de markt dat bescherming opwekt tegen RSV-infecties. Onderzoek aan VIB en de UGent, mee geïnitieerd door Walter Fiers, ontmaskerde eerder een uniek doelwit voor vaccinatie tegen RSV-infecties: een eiwit van het virus dat zich vertoont aan de oppervlakte van geïnfecteerde cellen. De wetenschappers en Immunovaccine sloegen de handen in elkaar om de werking en veiligheid van dit veelbelovende kandidaat-vaccin te testen in klinische studies.

Uit deze testen blijkt nu dat het vaccin goed wordt verdragen door proefpersonen en een sterke immuunreactie op gang brengt tegen RSV. Dr. Xavier Saelens (VIB-UGent): “We waren erg benieuwd naar hoe het kandidaat-vaccin het ervan af zou brengen in klinische testen. De gunstige resultaten betekenen een belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van een vaccin dat RSV-infecties kan voorkomen.”

Syndicatie