3D kan opsporing van ziektes vergemakkelijken

3D kan opsporing van ziektes vergemakkelijken

Microscoopspecialist Zeiss rekent op VIB-innovatie voor superresolutie

De technologie staat niet stil, regelmatig wordt ook de medische wereld opgeschrikt door opvallende innovaties. Vaak moet daarbij leentje buur worden gespeeld bij de wetenschap of de technologie, zodat ook daar de ontwikkelingen niet uit het oog verloren moeten worden. Het epicentrum van de technologische innovatie ligt uiteraard bij de universiteiten, waar met de regelmaat van een klok nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Maar ook instellingen als de verwante VIB Bio Imaging Core doen hun duit in het zakje. En uit die hoek hebben we een interessant bericht vernomen.

Wetenschappers van VIB hebben een baanbrekende technologie ontwikkeld om minuscule deeltjes in 3D te observeren. In de sector van de microscopie gaat het om een opmerkelijke doorbraak, want tot nu toe bestond er een fysieke grens: té kleine deeltjes bleven onzichtbaar voor de meeste microscopen. De innovatie komt uit de Leuvense VIB Bio Imaging Core, onder leiding van professor Sebastian Munck. Het Duitse Zeiss tekende het eerste contract: de microscoopgigant zal zijn nieuwe toestellen uitrusten met VIB-technologie en zo superresolutie wereldwijd beschikbaar maken.

Al decennialang gebruiken wetenschappers confocale microscopen om kleine deeltjes, zoals proteïnen, in 3D te observeren. Tot op vandaag kunnen ze deeltjes kleiner dan 200 nanometer (het miljoenste van een millimeter) niet meer onderscheiden. Tenzij ze daarvoor gespecialiseerde, dure hardware aankopen en bijzonder veel tijd pompen in het maken van complexe stalen. Beide zijn voor veel labo’s eenvoudigweg niet haalbaar.

De innovatie van prof. Sebastian Munck en de VIB Bio Imaging Core, officieel Point Detection Imaging Microscopy via Photobleaching genoemd, is goed nieuws voor labo’s over de hele wereld: wetenschappers zullen superresolutie kunnen gebruiken bij standaardtoestellen, zonder daarvoor in speciale hardware te hoeven investeren.

Prof. Sebastian Munck (VIB Bio-imaging Core Leuven): “Ons doel was om superresolutie ook supermakkelijk te maken. Zo kunnen wetenschappers zich meer concentreren op hun onderzoek, in plaats van op de technologie.”

Syndicatie