Doorbraak in de strijd tegen mucoviscidose

Doorbraak in de strijd tegen mucoviscidose

Onderzoek met mondmaskers levert positieve resultaten op

Een gevreesde ziekte blijft mucoviscidose, een ziekte waarbij taai slijm de ademhaling en de spijsvertering verteert. Mucoviscidose is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land en er wordt veel onderzoek verricht naar de bestrijding van deze ziekte. Recent werd een nieuwe doorbraak bereikt in de strijd tegen deze ziekte, meer bepaald wat betreft het dragen van een mondmasker.

In Amerikaanse ziekenhuizen loopt er daarom sinds twee jaar een project waarbij patiënten met mucoviscidose chirurgische mondmaskers dragen. “Zulke maskers houden de grote druppels tegen die worden geproduceerd bij hoesten en niezen. Maar we wisten nog niet of chirurgische mondmaskers ook de kleinste deeltjes, die sommige bacteriën ‘gebruiken’ om langdurig in de lucht te overleven, konden stoppen.”

Voor het onderzoek moesten de 11 deelnemers – allemaal mensen met mucoviscidose –in levensgrote, glazen containers plaatsnemen en hoesten. “In totaal werd er 1.000 keer gehoest: 500 keer mét en 500 keer zónder chirurgisch masker. Vervolgens hebben we de bacteriën die nog bleven rondzweven, gekweekt”, zegt kinderarts Koen Vanden Driessche. De resultaten wezen uit dat 90 procent van de zogenaamdeairborne bacteriën kon worden tegengehouden indien de mucopatiënten in een chirurgisch mondmasker hoestten.

“Niet alleen in Amerika, ook in België zie je dat steeds meer ziekenhuizen aan patiënten met mucoviscidose vragen om een mondmasker te dragen wanneer ze op raadpleging komen. Deze resultaten ondersteunen de aanbeveling”, aldus de onderzoekers. Iederéén mondmaskers laten dragen, is echter niet aangewezen.

“Maar voor bepaalde risicogroepen, zoals mucopatiënten, is het dus wel degelijk nuttig.” De onderzoekers willen nu in een volgende fase nagaan of chirurgische maskers en ‘hoest-etiquette’ (het in de arm hoesten)ook de (her)opmars van de tuberculosebacterie kunnen tegengaan.

Syndicatie