Hoe wordt de diagnose ‘indigestie' gesteld?

Hoe wordt de diagnose ‘indigestie' gesteld?

Aarzel niet om een dokter te raadplegen wanneer de symptomen van een indigestie te ernstig worden

Moet er een dokter aan te pas komen wanneer iemand last heeft van een indigestie? De vraag stellen is makkelijker dan het antwoord geven. Uiteraard hangt alles van wat de indigestie heeft veroorzaakt. Is er sprake van overdadig eten of drinken, dan lijkt het verstandiger om de pijn (of beter gezegd: het ongemakkelijk gevoel) maar uit te zitten.

De zaak ligt natuurlijk heel anders wanneer er een onderliggende oorzaak voor de indigestie is. Dat kan bijvoorbeeld een andere aandoening zijn, en mogelijk zelfs één van ernstige aard. In zeldzame gevallen kan indigestie één van de symptomen van kanker zijn. Maar om die vaststelling te doen, is eigenlijk doktersadvies onmisbaar. De dokter zal moeten uitmaken wat de achterliggende reden voor de indigestie is en daar hulp voor aanreiken.

Het probleem is uiteraard dat indigestie een brede term is die een hele reeks aandoeningen kan verbergen. Geef uw dokter daarom een lijstje waarop precies is weergegeven welke de ongemakken zijn waar je mee hebt af te rekenen. Probeer eveneens zo goed mogelijk te omschrijven in welk deel van de buik de kwaal zich meestal manifesteert. Hoe meer aanwijzigingen de dokter heeft, hoe makkelijker het zal zijn om de juiste diagnose te stellen.

Simpelweg vertellen over een pijn en/of een ongemakkelijk gevoel in de buik is absoluut niet voldoende om een betrouwbare diagnose te kunnen maken. Indien nog zal de dokters via bloedtesten of fotografisch onderzoek van de buik proberen uit te maken wat er precies aan de hand is. Via endoscopie zal hij eventueel ook proberen om een kijkje in uw maag te nemen. Een endoscoop is een flexibele buis voorzien van licht en een camera en dit instrument maakt het mogelijk om foto's te nemen binnenin het lichaam.

Uiteindelijk zal de dokter met enige mate van onzekerheid kunnen uitmaken wat de oorzaak van uw indigestie is. Vervolgens kan worden vastgesteld wat de bijbehorende behandeling zal moeten zijn. Maar dat is dan weer een verhaal apart. Uiteraard kan nooit gegarandeerd worden dat uw indigestie volledig zal verdwijnen na de behandeling. Veel zal afhangen van wat uiteindelijk de oorzaak is geweest.