Moet ik van de dokter veranderen? Wanneer voldoet mijn dokter niet meer?

Moet ik van de dokter veranderen?

4 signalen die aangeven dat het tijd kan zijn om van dokter te veranderen

Iedereen heeft graag een dokter die hij kan vertrouwen en waar hij voor 100% op kan betrouwen. Onze gezondheid is namelijk een kostbaar goed, waar we liefst de grootst mogelijke zorg aan willen besteden. Wanneer er ergens iets scheelt, willen we zo goed mogelijk verzorgd zijn. Een goede dokter is goud waar, zo zegt een spreekwoord. Dat is inderdaad ook zo, maar goede dokters zijn niet altijd even vlot te vinden.

Het probleem is natuurlijk wat we onder een goede dokter moeten verstaan. Vaak blijven patiënten jarenlang klant bij dezelfde dokter, gewoon omdat ze geen andere kennen. Of dat een verstandige keuze is, hangt van de omstandigheden af. Het is inderdaad zo dat een dokter die u al jarenlang kent uw gezondheidsbeeld als geen ander zal kennen. Anderzijds heeft elke dokter zijn beperkingen.

Die beperkingen beginnen al bij de opleiding. Jonge dokters hebben het nieuwste van het nieuwste uit de medische wereld tijdens het opleiding opgestoken. Oudere dokters volgen weliswaar regelmatig een bijscholing, maar hinken toch ergens wat achter de dingen aan.

Eric Topol, directeur van het Scripps Translational Science Institute en adviseur bij de Amerikaanse Men's Health organisatie, geeft vier signalen waar u op zou moeten letten om eventueel van dokter te veranderen. Op de eerste plaats moet een dokter een teamspeler zijn. Hij of zij kan onmogelijk alles zelf weten en moet u dus indien nodig naar een goede specialist doorverwijzen.  Bovendien moet hij de patiënt steeds uitleggen waarom hij/zij dat doet.

Dat betekent dat hij of zij ten tweede ook een goede communicatie moet kunnen voeren. Hij moet één oogopslag op zijn pc-scherm kunnen zien welke behandelingen je al hebt ondergaan, kwestie van een betere diagnose te stellen. Daarnaast moet hij/zij – zoals hierboven aangegeven - up-to-date zijn en tenslotte moet hij/zij attentvol zijn wat betekent dat er aandacht is voor lichaamstaal. Wanneer uw dokter niet aan deze 4 voorwaarden voldoet, is het misschien tijd om naar een andere dokter uit te kijken.

Syndicatie